Planlama Dergisi - Planning: 26 (2)
Cilt: 26  Sayý: 2 - 2016
DERLEME
1.
Kentsel Büyüme ve Siyasi Bölünme Baðlamýnda Yerel Yönetimlerin Yeniden Yapýlandýrýlmasý
Reorganization of Local Governments within the Context of Urban Growth and Political Fragmentation
Ali Cenap Yoloðlu
doi: 10.5505/planlama.2016.92005  Sayfalar 81 - 92
Kentsel büyüme ve onun tetiklediði siyasi bölünme 6360 sayýlý yasa çýkana kadar Türkiye metropoliten alanlarýnda kentsel yönetim açýsýndan en önemli sorunlardan biriydi. 6360 sayýlý yasanýn ne ölçüde metropoliten alanlardaki siyasi bölünme sorununu dikkate alarak þekillendirildiði veya metropoliten alanlardaki sorunlara ne ölçüde çözüm ürettiði tartýþmalý bir konudur. Ancak 2013 yýlýnda 1977 olan belde belediyesi sayýsýnýn söz konusu yasa ile 397’ye düþmüþ olmasý ve bu belediyelerin yeniden yapýlandýrýlan ilçe belediyelerinin birer mahallesine dönüþmüþ olmasý bir vakadýr. Bu çalýþmanýn amacý metropoliten alanlarda siyasi bölünme sorunsalý ve ona iliþkin geliþtirilen siyasi bütünleþtirme siyasasýna iliþkin yazýn taramasýnýn bir özetini sunarak Türkiye’deki tartýþmalara bir katký saðlamaktýr.
Until the legislation of the law no 6360, urban growth and political fragmentation triggered by this growth was one of the most important problems in metropolitan regions in terms of management of local governments. It is controversial topic that to what extent the law no 6360 is formulated with reference to political fragmentation in metropolitan areas or to what extent the law no 6360 can provide solutions to problems experienced in metropolitan regions. However it is a fact that the number of municipality was reduced from 1977 in 2013 to 397 in 2014 by the legislation of the law and these municipalities became the districts of county municipalities. The aim of this study is to contribute to discussions in Turkey by summarizing literature on the problem of political fragmentation in metropolitan regions.

2.
Mahalle Sürdürülebilirlik Deðerlendirme Araçlarý ve Beþ Farklý Deðerlendirme Aracýna Ýliþkin Karþýlaþtýrmalý Bir Analiz
Neighborhood Sustainability Assessment Tools and a Comparative Analysis of Five Different Assessment Tools
Serkan Yýldýz, Mustafa Yýlmaz, Serkan Kývrak, Arzuhan Burcu Gültekin
doi: 10.14744/planlama.2016.05914  Sayfalar 93 - 100
Dünya, her geçen gün aðýrlaþan kentsel sorunlarýn çözümünü sürdürülebilirlik kavramýnýn kentlere uygulanmasýnda bulmuþ, bu kapsamda son yýllarda binalardan, mahalle ve kente uzanan ölçekte çok sayýda sürdürülebilirlik deðerlendirme sistemi geliþtirilmiþtir. Binalarý çevreleri ile birlikte deðerlendiren ve toplum, arazi kullanýmý, ulaþým, su, hava, enerji ve biyolojik çeþitlilik gibi konularý ekonomik, çevresel ve sosyal açýdan bir bütün olarak ele alan Mahalle Sürdürülebilirlik Deðerlendirme (MSD) araçlarý son yýllarda geliþtirilen ve yeni yeni kullanýmýna baþlanan araçlardýr. Bu çalýþmada göreceli olarak daha çok bilinen 5 MSD aracýnýn tanýtýlmasý, çeþitli karþýlaþtýrmalar yapmak suretiyle aralarýndaki benzerlik ve farklýlýklarýn ortaya konmasý amaçlanmýþtýr. Çalýþmanýn ana temasýný her bir aracýn ana kategorileri ve kriterlerini amaç, sayý ve puanlama açýsýndan karþýlaþtýrarak sürdürülebilirliðin hedefleri açýsýndan araçlar arasýndaki yaklaþým farklýlýklarýný belirlemek oluþturmuþtur. Çalýþma ile konu hakkýndaki kýsýtlý literatürün zenginleþtirilmesine ve konuya iliþkin farkýndalýðýn artýrýlmasýna, ayrýca ülkemize özgü bir mahalle deðerlendirme sistemi geliþtirilmesi konusunda yürütülecek faaliyetlere ýþýk tutulmasýna çalýþýlmýþtýr.
The search for finding solutions for urban problems led to the emergence of efforts to apply the concept of sustainability to cities and hundreds of assessment tools have been developed to assess the sustainability from buildings to neighborhoods and urban scales. Neighborhood Sustainability Assessment (NSA) tools, which examine the buildings together with their environments and evaluate the topics like society, land usage, transportation, water, air, energy and biologic diversity as a whole economically, environmentally and socially, are the tools that have been presented in recent years and started to be recognized and used very recently. In this study, it was aimed to introduce relatively mostly known 5 NSA tools, reveal the differences and similarities among them through various comparisons and make an assessment. The main point of the study was comprised of determining the approach differences between the systems in respect of the main goals of sustainability through the comparison of each system’s main category and criteria in terms of scope, number and scoring. With this study, the world literature that is quite limited on this topic will be developed and contribution will be made to increase the awareness of the topic. It is also aimed to contribute establishing an assessment tool in Turkey.

ARAÞTIRMA MAKALESI
3.
Bölge Planlamada Katýlým: Ýzmir ve Batý Karadeniz Kalkýnma Ajanslarý Üzerine Bir Ýrdeleme
Participation in Regional Planning: An Evaluation on Izmir and West Black Sea Development Agencies
Rabia Güney, N. Aydan Sat
doi: 10.14744/planlama.2016.25743  Sayfalar 101 - 116
Bu çalýþma, son yýllarda önemi sýklýkla vurgulanan bölgesel kalkýnma, katýlým ve bölgesel kalkýnma ajansý kavramlarý arasýndaki güçlü iliþkiden yola çýkmaktadýr. Amaç, bölgesel kalkýnmanýn en önemli aktörlerinden olan kalkýnma ajanslarýnýn bölge planlama çalýþmalarýný katýlým perspektifinden incelemektir. Ýzmir ve Batý Karadeniz Kalkýnma Ajanslarý örnekleri üzerinden gerçekleþtirilen bu çalýþmada, amaca ulaþabilmek için planlama süreçlerinde yer alan aktörlerle, Kalkýnma Ajansý, farklý kurumlarýn temsilcileri ve vatandaþlarla derin görüþmeler ve anket çalýþmalarý yapýlmýþtýr. Çalýþmada gerçekleþtirilen derin görüþmeler ve anketlerden elde edilen sonuçlar, Türkiye’de geçmiþi oldukça yeni olan ajanslarýn bölge planlarýnýn hazýrlanma aþamasýnda katýlým sürecine önem verdiklerini, ancak katýlýmýn etkinliðinin artmasý için kat edilmesi gereken uzun bir yolun bulunduðunu göstermektedir.
The starting point of this study is the strong relationship among regional development, regional development agencies and participation concepts. The aim is to evaluate regional planning studies of regional development agencies who are the most important actors of regional development from participation perspective. Izmir and West Black Sea Development Agencies are selected as case studies, and indept interviews with members of regional development agencies and questionnaires with participants from different institutions (universities, firms, NGOs and etc.) and citizens were realized in order to reach the aim of the study. The results of all these indept interviews and questionnaires shows us, although they are relatively new institutions, Regional Development Agencies give importance to the participation in regional planning process, but in order to increase the effectiveness of the participation there are more works and regulations that have to be done.

4.
Kent Markalaþmasý Kavramýnýn Ýçeriði ve Geliþimi: Farklý Disiplinler Farklý Yaklaþýmlar
Content and Development of City Branding: Different Disciplines, Different Approaches
Ulun Akturan, Senay Oðuztimur
doi: 10.14744/planlama.2016.76376  Sayfalar 117 - 129
Kent markalaþmasý bir amaca yönelik olarak bir kent ile ilgili tüm bilgilerin sembolik bir biçimde þekillendirmesidir. Bu kavram kentin rekabet gücü, mekânsal kalitesi, tarihi, yaþam biçimi ve kültürünü açýklayan bir araçtýr ve son yýllarda gerek akademisyenlerden gerekse de kent yönetimlerinde ilgi görmektedir. Kent, bir ürün olarak hem somut hem de soyut bileþenlere sahiptir ve bu bileþenler hedef kitleler tarafýndan olumlu ya da olumsuz olarak algýlanabilir. Dolayýsýyla kent markalaþmasý ürün veya hizmet pazarlamasýna nazaran daha karmaþýktýr. Zira, kent markalaþmasý, kent plancýlarý, pazarlamacýlar, mimarlar ve turizmcileri içine alan çok disiplinli bir alandýr. Bu durum her disiplinin kendi paradigmalarý çerçevesinde konuya yaklaþmasýna yol açmakta ve kent markalaþmasýnýn, günümüzde bütüncül, prensipleri belli, teorileri olan bir alan olamamak açýsýndan eleþtirilmesine temel oluþturmaktadýr. Bu çalýþmanýn amacý, bakýþ açýlarý, yaklaþýmlar, deðiþkenler, metodlar, ele alýnan iliþkili kavramlar açýsýndan sistematik bir literature analizi ile kent markalaþmasýna iliþkin bir çerçeve çizmektir. Bu baðlamda 1988-2014 yýllarý arasýnda “kent markalaþmasý” ve “kent pazarlamasý” baþlýðý ile yazýlan makaleler içerik analizi ve tematik analiz kullanýlarak incelenmiþtir. Sonuç olarak kent markalaþmasýna yönelik çalýþmalar dört tema altýnda toplanmýþtýr: (1) kavram, süreç ve ölçüme yönelik çalýþmalar, (2) markalaþam stratejilerine yönelik çalýþmalar, (3) sosyal kentçiliðe yönelik çalýþmalar, (4) kültür ve turizme yönelik çalýþmalar. Buna ek olarak, çalýþmalarýn büyük çoðunluðu nitel araþtýrmaya dayanmaktadýr. Ayrýca çalýþmalardaki genel eðilim, elde edilen verinin teori, deðiþkenler ve bunlar arasýndaki iliþkileri irdelemekten ziyade sadece tanýmlanmasý yönündedir. Dolayýsýyla bu alana yönelik bilgi duruma ve vakaya özgü olarak kalmýþtýr.
City branding has been defined as the purposeful symbolic embodiment of all information connected to a city in order to create associations around it. It can also be seen as an instrument to communicate the city’s competitive advantage, the quality of the place, its history, lifestyle, and culture. Studies on city branding extend across academicians and practitioners in the last three decades. Cities as a product have both tangible and intangible attributes that are perceived by potential customers in a positive or negative way. Therefore, city branding is much more complicated than product or service branding. Besides, city branding is a multi-disciplinary concept including city planning, marketing, architecture, and tourism management. All these disciplines approaches to the city branding on the ground of their paradigms, and hence, there is limited clarity and agreement about terminology and definitions. The aim of this research is, then, in order to produce a holistic view, to explore the approaches, variables, and methods, via conducting a systematic literature review and to draw a map of city branding. In the study content an thematic analysis are used and in conclusion city branding literature is categorized under four thematic areas: (1) studies on city branding concept, processes, and measurement; (2) studies on branding strategies; (3) studies on social urbanism; and (4) studies on branding culture and tourism. Most of the studies qualitative methods and there is a general tendency to describe the data but not interpret the relations between the concepts and theories.

5.
Akýllý Kentler Ýçin Türkiye’deki Son Bit (Bilgi ve Ýletiþim Teknolojileri) Aðý
Ultimate ICT Network in Turkey For Smart Cities
Özge Yalçýner Ercoþkun
doi: 10.14744/planlama.2016.27247  Sayfalar 130 - 146
Akýllý kent, kentlinin yararýna olacak þekilde, bilgi ve iletiþim teknolojilerinin (BÝT) kullanýmýyla, klasik að ve hizmetlerin daha etkin hale getirildiði yerdir. Bu makale, Türk kentlerinde kurulmuþ son teknoloji BÝT aðlarýnýn durumunu ortaya koymaktadýr. Ayrýca, Türk kentlerinin telekomünikasyon durumu ve altyapýsý konusunda bir karþýlaþtýrma yapmakta, Coðrafi Bilgi Sistemleri (CBS) aracýlýðýyla hazýrlanmýþ tematik haritalarla akýllý kent olma yolundaki son bilgi ve iletiþim aðýný görüntülemektedir. Makale, akýllý kent kavramý ile baþlamakta ve dünyadaki en iyi uygulamalarla devam etmektedir. Dünyadaki akýllý kentler özetlenmekte, IBM’in daha akýllý kentler programýndan örnekler verilmektedir. Bu örnekler, Ýskandinav ülkelerinden, Uzak Doðu’dan ve Amerika’dan bazý kentler üzerinedir. Sonraki bölüm Türkiye’deki internet, cep telefonu ve sosyal medya kullanýmý üzerine birtakým istatistikler vermektedir. Daha sonra en son istatistiklere göre, Türk kentleri bazý göstergelere göre karþýlaþtýrýlmaktadýr, bu göstergeler, 3G, XDSL, mobil geniþ bant, fiber abonelikler ve fiber kablo altyapýsý uzunluðuna göre sýralanmaktadýr. Ulusal analizler yaptýktan sonra, bazý akýllý kent giriþimleri ve akýllý kentler üzerine pilot projeler anlatýlmakta, sonuçta Türkiye’de akýllý kent kavramýnýn önünü açmak için kent düzeyinde zorluklar ve gelecek seçenekler üzerinde durulmaktadýr.
A smart city is a place where the traditional networks and services are made more efficient with the use of information and communication technologies (ICT), for the benefit of its citizens. This paper provides an overview of ultimate ICT network built in Turkish cities. It also makes comparison of telecommunication status and infrastructure between Turkish cities by thematic maps using Geographic Information System (GIS) in order to visualize the ultimate ICT network for paving the way for smart cities. The paper begins with smart city concept and focus on best practices in the world. The next part gives some statistics on Turkey’s internet, mobile phone and social media usage. Then using the latest statistics, Turkish cities are compared according to some indicators such as the number of 3G, xDSL, mobile broadband and fiber subscribers, the length of fiber cable infrastructure. After making national analyses, some smart city initiatives and some governmental pilot projects on smart cities are explained to review the current situation for paving the way for smart cities in Turkey. The chapter concludes with some challenges and future options in city level.

6.
Kýþ Kenti Erzurum’da Ýklim, Planlama ve Yerel Yönetim Politikalarýnýn Etkileþim Düzeyi
The Level of Integration among Climate Issues, Urban Planning and Local Government Policies for the Winter City Erzurum
Doðan Dursun, Merve Yavaþ, Cansu Güller
doi: 10.14744/planlama.2016.73644  Sayfalar 147 - 159
Kentsel mekân ve ekosistem arasýndaki karþýlýklý belirleyici iliþki çok eskiden beri kabul edilen bir gerçektir. Bu doðrultuda yapýlan, iklim ve kentsel mekânýn birbirleri üzerindeki karþýlýklý etkileþimlerine dayalý termal konfor analizleri ülkemiz örneðinde de çokça karþýlaþtýðýmýz çalýþmalardýr. Ýnsanýn gündelik yaþamýnda ki konfor seviyesinin kentsel mekan ile iklim deðerleri arasýnda doðru kurgulanmýþ bir iliþkiyle arttýðý bütün çalýþmalarýn ortak noktasý olmaktadýr. Literatürde bu kapsamda çalýþmalar olmasýna raðmen pratikte ülkemiz kentlerinin iklimsel konfor deðerleri açýsýndan baþarýlý olduðunu söyleyememekteyiz. Bu noktada iklimsel veriler ile planlama pratiðini birleþtiren ve bu etkileþimi uygulamaya aktaran yerel politikalara ve yerel idarelere ihtiyaç bulunmaktadýr. Kentsel mekânýn planlanmasý dýþýnda denetimi ve planýn uygulanmasý aþamalarýnda en büyük sorumluluk yerel yönetimlerdedir. Bu baðlam içerisinde iklimsel özellikleri akla ilk gelen kent olan Erzurum kenti çalýþmanýn odak alanýný oluþturmaktadýr. Bu çalýþmanýn amacý iklim verilerinin ve hâkim olan kýþ koþullarýnýn Erzurum kenti planlama süreçlerinde, yerel politika ve stratejilerinde yer alýp almadýðýnýn, nasýl ve hangi nedenlerden dolayý olduðu çerçevesinde belirlenmesidir. Bu doðrultuda Erzurum Büyükþehir Belediyesi ve üç merkez ilçe belediyesinde (Yakutiye, Palandöken, Aziziye Belediyeleri) yetkililerle (Ýmar Müdürleri, Belediye Baþkan yada Baþkan Vekilleri, Çevre Koruma Müdürlükleri) görüþmeler yapýlmýþ, stratejik planlarý incelenmiþ, eski planlar deðerlendirmeye alýnmýþtýr. Diðer taraftan iklim verileri açýsýndan teknik bilgi eksikliði ve bilgi sistematiði olup olmadýðýný deðerlendirebilmek için Meteoroloji 12.Bölge Müdürlüðü ile görüþmeler yapýlmýþtýr. Yapýlan çalýþmalar sonucunda iklim verileri açýsýndan sistematik bilgi eksikliði olduðu, plancýlarýn iklimsel koþullarýn öneminden haberdar olduðu ancak planlama sistemine bu verileri çok sýnýrlý olarak dahil ettikleri, yerel yönetimlerin kýþ koþullarýný algýlama biçimlerinin hala olumsuz düzeyde olduðu ve bu durumu potansiyel olarak görüp fýrsata çevirme konusunda çok sýnýrlý düþünceler geliþtirildiði (kýþ turizmi-kayak) görülmektedir. Ýklim bilimciler, kent plancýlarý ve yerel yöneticiler arasýnda etkileþimin olmadýðý ülkemizde bu durumun deðiþmesi gerektiði Erzurum kenti örneðinde açýkça görülmektedir. Son bölümde bu etkileþimin nasýl artýrýlabileceðine yönelik önerilerinde sýralanacaðý bu çalýþma, Erzurum örneði üzerinden yapýlmýþ olmasýna raðmen ülkemizde de artýk açýkça hissetmeye baþladýðýmýz iklim deðiþikliði problemine karþý bir baþlangýç olmasý amacýyla yapýlmýþtýr. Aksi takdirde tüm kentlerimiz sel, heyelan ve su kýtlýðý gibi çevresel problemlerle her yýl daha fazla karþýlaþacak ve yaþanabilirlikleri azalacaktýr.
It is well known fact that there is a determinative relationship between urban place and ecosystem. Increase of the level of human comfort in daily life within the well-defined relationship between urban place and climate is the common point for all of the thermal comfort studies focused on the interactions between them. Although there are so many studies in the literature about these issues, it could not be said that we have climatically comfortable cities in our country. This shows the urgent need of change for local governments and policies associating climate data and planning practices, and transferring this knowledge into implementation. Local governments are the responsible actor for the planning and implementation process of urban place and controller of the built environment. In this context, the city of Erzurum which is known with its climatic characteristics as winter city is determined as the case area. The main aim of this study is the determination of whether climatic data and winter conditions affects planning processes, local policy and strategies as well as the definition of the reasons. Within this framework, interviews were made with the representors of Erzurum Metropolitan Municipality and three Central District Municipalities; and also strategical, regional and old development plans were examined. On the other hand, interview was made with the director of the District Office of the General Directorate of Meteorology in order to evaluate whether there is lack of technical knowledge and systematic information about climatic conditions. The findings show that there is a lack of systematic information. Although awareness about the importance of climatic conditions is high, use of this knowledge in the planning process is very limited. Also it is observed that local governments’ perceptions of climate and winter conditions are still negative. Their attitudes towards winter and its positive externalities are only related to the winter tourism and skiing. It is clearly observed from Erzurum case that inexistence of relationships among climatologists, urban planners and local governors should be changed. This study was made with the aim of suggesting some general solutions and creating awareness about the climate change problems which we are experiencing in our country now and also constituting a starting point for the studies concentrating on the interactions between planners, climatologists and governors.

7.
Kentin “Modern Harabeler”inin Ýncelenmesi: Denizli Taþ Atölyeleri Örneði
Investigating the “Ruins of Modernity” of the city: The case of Stone Ateliers, Denizli
Ezgi Orhan
doi: 10.14744/planlama.2016.87587  Sayfalar 160 - 167
Erken cumhuriyet döneminde kent planlamasý ve mimarlýk genç rejimin kendisini görünür kýlma, somutlaþtýrma ve simgeleþtirme araçlarý olarak kullanýlmýþtýr. Moderniteyle birlikte Cumhuriyetin kuruluþ ideallerini aktaran yapýlar ve kentsel planlar ulusal egemenlik bilincine ve çaðdaþ bir toplum oluþturmaya katký koymaktadýr. Bu dönemin planlama ve mimarlýk yaklaþýmýndan zamanla uzaklaþýlmasý ve özellikle 2000 sonrasý dönemde görülen politik yapýnýn hedefleri haline gelmesi, mekanda yeni bir anlatýmýn oluþmasýna yol açmýþtýr. Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi’nin Taþ Atölyeleri böyle bir sürecin okunduðu mekanlardan birisidir; erken Cumhuriyet dönemiyle özdeþleþerek simgeselleþtirilmiþ; zamanla terk edilmiþ ve son olarak ise toplum hafýzasýndan silinmek üzere yýkýlmasý düþünülmüþtür. Bu yazý, Denizli Taþ Atölyelerinin sembolik anlamýný ve mekânsal yapýsýný inceleyerek modern harabeye dönüþme sürecini incelemektedir.
The city planning and architecture had been used as the instruments of the young regime in making itself visible, concrete, and symbolized. The buildings and urban plans transmitting the foundation ideals of Republic together with modernity have contributed to the creation of national sovereignty and a modern society. Divergence from the planning and architectural approach to that period and becoming the target of the political structure of particularly post 2000s caused the formation of a new expression in space. Yusuf Batur Vocational High School’s Stone Ateliers have been one of the places enabling to read the process; it was symbolized with early Republican Period, left in time, and finally intended to be deleted from the social memory by collapsing. This paper focuses on the transformation process of Denizli Stone Ateliers to the ruins of modernity by investigating its symbolic meaning and spatial structure.

LookUs & Online Makale