TMMOB Þehir Plancýlarý Odasý’nýn yayýn organý olan Planlama Dergisi, 1986 yýlýnda yayýn hayatýna baþlamýþtýr. Derginin temel amacý; meslek üyeleri arasýnda, meslek etkinliðinin paylaþýldýðý ve deðerlendirildiði bir ortam sunmanýn yaný sýra, akademiden aldýðý destekle pratik ile kuram arasýndaki iliþkiyi kurmak ve güçlendirmektir.
Planlama Dergisi, yayýn hayatýna zaman zaman ara vermiþ olmakla birlikte, 2003 yýlýndan itibaren düzenli ve süreli bir yayýna dönüþmüþtür. Bu birikimin verdiði güçle 2013 yýlý itibarýyla TMMOB Þehir Plancýlarý Odasý Ýstanbul Þubesi öncülüðünde yürütülmeye baþlanan dergi çalýþmalarýnda öncelikli hedef; Planlama Dergisi’nin hakemli dergi statüsünde çeþitli endekslerce taranan, planlama alanýnda saygýn bir yayýna dönüþtürülmesi olmuþtur. Bu hedef doðrultusunda 2013’te TÜBÝTAK tarafýndan ULAKBÝM Sosyal Bilimler Veri Tabaný listesinde “ulusal hakemli dergi” statüsüne alýnan Dergi, 2013'ten itibaren Ulrich’s ve Avery (Index); 2015'ten itibaren Web of Science Emerging Sources Citation Index (ESCI); 2017'den itibaren TÜBÝTAK ULAKBÝM TR Dizin Sosyal Bilimler Veri Tabaný; 2019'dan itibaren European Reference Index For The Humanities And Social Sciences (ERIHPLUS), 2020 sonundan itibaren EBSCO, 2024 itibariyle idealonline, GALE ve Asian Science Citation Index(ASCI) indeksi tarafýndan dizinlenmektedir.
Yýlda üç kez çevrimiçi yayýmlanmakta olan Planlama Dergisi, þehir ve bölge planlama ve iliþkili alanlardan akademik araþtýrmalarýn ve yerel uygulama örneklerinin yaný sýra kentsel ve bölgesel politikalarý ve planlama araçlarýný da meslektaþlarýna ve okurlarýna ulaþtýrma çabasýndadýr. Bilimsel bir yayýn olma hedefini baþarýyla gerçekleþtiren Dergi’ye gelen baþvuru sayýsý her geçen gün artarken, alanýnda uzman hakem ve danýþma kurullarý da geniþlemekte ve büyük bir özveriyle yoðun emek harcayarak yazýlarýn tarafsýz deðerlendirme süreçlerinde önemli katkýlar sunulmaktadýr.
Planlama Dergisi’nin yayýn politikasýnda ve editoryal süreçlerinde Bilim Editörleri Konseyi (Council of Science Editors - CSE), Yayýn Etiði Komitesi (Committee on Publication Ethics - COPE), Avrupa Bilim Editörleri Birliði (European Association of Science Editors - EASE) yönergeleri takip edilmektedir. Açýk eriþim olanaðý sunan Dergi ayný zamanda, Budapeþte Açýk Eriþim Giriþimi (BOAI) Bildirgesi’ne uygun yayýn yapmaktadýr. Dergi’de ücretsiz yayýmlanan içerikler, Creative Commons Attributions - Non Commercial 4.0 Uluslararasý Atýf Lisansý’yla lisanslanmaktadýr.
Planlama Dergisi’ne makale baþvurularý, çevrimiçi olarak kabul edilmektedir. Dergi’nin web sayfasýnda (www.planlamadergisi.org) yer alan “Makale Gönder” sekmesi kullanýlarak makale baþvurusu yapýlabilir.Bu baðlamda, þehir ve bölge planlama, bölgesel geliþme ve kalkýnma, kýrsal alan planlamasý, çevre ve ekoloji, kentsel tasarým, kentsel koruma, kentsel yenileme ve dönüþüm, kent sosyolojisi, kent ekonomisi, yerel yönetimler, kentsel ulaþým planlamasý, peyzaj planlama, afet yönetimi, göç gibi çeþitli alanlardan özgün araþtýrma makalelerinizi, derleme makalelerinizi, görüþ yazýlarýnýzý, kitap incelemelerinizi ve meslek alanýna iliþkin güncel tartýþma ve deðerlendirme yazýlarýnýzý meslektaþlarýmýza ve tüm okurlarýmýza ulaþtýrmak üzere Yayýn Kurulumuza iletebilirsiniz.
Planlama Dergisi Yayýn Kurulu