Yazarlars Bilgi

YAZARLARA BÝLGÝ

Yazarlar; makalelerin sisteme yüklenmesi, kör hakem deðerlendirmesi ve yayýn süreçlerinde gecikmeleri önlemek için bu talimatlarý dikkatli bir þekilde takip etmelidirler.

  • A. GENEL BÝLGÝLER 

TMMOB Þehir Plancýlarý Odasý’nýn yayýn organý olan Planlama Dergisi’nde; þehir ve bölge planlama, bölgesel geliþme ve kalkýnma, kýrsal alan planlamasý, çevre ve ekoloji, kentsel tasarým, kentsel koruma, kentsel yenileme ve dönüþüm, kent sosyolojisi, kent ekonomisi, yerel yönetimler, kentsel ulaþým planlamasý, peyzaj planlama, afet yönetimi, göç gibi çeþitli alanlardan özgün araþtýrma makaleleri, derleme makaleler, görüþ yazýlarý, kitap incelemeleri ve meslek alanýna iliþkin güncel tartýþmalar ve deðerlendirmeler yayýmlanmaktadýr. Açýk ve ücretsiz eriþim olanaðý sunan Dergi; þehir ve bölge planlama ve iliþkili alanlardan akademik araþtýrmalarýn ve yerel uygulama örneklerinin yaný sýra kentsel ve bölgesel politikalarý ve planlama araçlarýný da meslektaþlarýna ve okurlarýna ulaþtýrma çabasýndadýr. 

Yýlda üç kez çevrimiçi olarak yayýmlanan Planlama Dergisi’nde her bir makale, bilimsel ve tarafsýz bir deðerlendirme sürecine tabi tutulur. Dergi Sekretaryasý’nýn ön incelemesini ve Yayýn Kurulu’nun ön deðerlendirmesini takiben Editörler, hakem deðerlendirmesi için kendi alanlarýnda uzman kiþileri davet ederler. Tüm yazýlar için nihai karar verme yetkisi Editörler’dedir. Dergi’de yayýmlanmak üzere kabul alan çalýþmalar, kabul tarihi sýrasýna göre yayýmlanýr. Sýralamada denk gelse bile bir sayýda ayný yazar(lar)ýn sadece bir çalýþmasýna yer verilir.

Planlama Dergisi Yayýn Kurulu ve Kare Yayýncýlýk, yayýn politikasýný ve editoryal süreçleri Bilim Editörleri Konseyi (Council of Science Editors - CSE), Yayýn Etiði Komitesi (Committee on Publication Ethics - COPE) ve Avrupa Bilim Editörleri Birliði (European Association of Science Editors - EASE) kurallarýna göre þekillendirmiþtir. 

  • B. MAKALELERÝN GÖNDERÝLMESÝ

Sorumlu yazar makaleyi göndermeden önce, makalenin tüm yazarlarý Open Researcher and Contributor ID (ORCID) numarasý edinmeli ve bu numarayý sorumlu yazara iletmelidirler. ORCID numarasý https://orcid.org adresinden edinilebilir.

Etik kurul kararý gerektiren çalýþmalarda etik kurul onayý alýnmýþ olmalý, bu husus yazar(lar)ýn kimlik ifþasýna yol açmayacak biçimde makalenin yöntem kýsmýnda belirtilmeli ve etik kurul onay belgesi veya ilgili yasal dökümantasyon ayrý bir dosya olarak sisteme yüklenmelidir.

Planlama Dergisi’nde Türkçe ve Ýngilizce dillerinde makalelere yer verilmektedir. Yazý uzunluðu, araþtýrma makaleleri için (metin, tablo, þekil, dipnot vd. dâhil; baþlýk, özet, anahtar kelimeler ve kaynak hariç) 9000; derlemeler için 5000; görüþ yazýsý, kitap incelemesi ve diðer yazýlar için ise 2500 kelimedir. Tüm yazýlar önce Dergi Sekretaryasý, Editörler ve Yayýn Kurulu tarafýndan ön deðerlendirmeye alýnýr; ardýndan incelenmeleri için hakemlere gönderilir. Tüm yazýlarda yazar adlarý gizlenerek anonim deðerlendirmeye ve düzeltmeye baþvurulur, gereken koþullarda yazar(lar)dan yazý hakkýndaki sorularý yanýtlamalarý veya eksikleri tamamlamalarý istenebilir. Dergi’de yayýmlanmasýna karar verilen yazýlar, yayýna hazýrlýk sürecine alýnýr; bu aþamada tüm bilgilerin doðruluðu için ayrýntýlý kontrol ve denetimden geçirilir ve yayýn öncesi son þekline getirilen eser, yazar(lar)ýn kontrolüne ve onayýna sunulur.

Dergi’ye yazý teslimi, çalýþmanýn daha önce yayýmlanmadýðý ve Planlama Dergisi’nde yayýmlanmasýnýn yazar(lar) tarafýndan uygun bulunduðu anlamýna gelmektedir. Yazar(lar), çalýþmanýn yayýmlanmasýna onay verdiðinde, yazýya ait her hakký TMMOB Þehir Plancýlarý Odasý’na devretmekte; izin almaksýzýn çalýþmayý baþka bir dilde ya da yerde yayýmlamayacaklarýný kabul etmektedir(ler).* Gönderilen yazý daha önce herhangi bir toplantýda sunulmuþsa toplantý adý, tarihi ve toplantýnýn düzenlendiði þehir; lisansüstü tez çalýþmalarýndan üretilmiþ yazýlarda ise tezin ismi ve hazýrlandýðý kurum, ilk sayfada dipnotla belirtilmek üzere çevrimiçi baþvuru sýrasýnda editöre not olarak bildirilmeli ve fakat kimlik ifþasýna yol açmamak adýna metin dosyasýnda yer verilmemelidir.

Yazar(lar), telif hakkýyla korunan materyali baþka kaynaklardan çoðaltmak için izin almakla yükümlüdür(ler) ve telif hakkýnýn yayýncýya devredilmesi için bir anlaþma imzalamalarý gerekmektedir. Bir yazar, baþka bir kaynaktan herhangi bir þekli, tabloyu veya metni almak istiyorsa mutlaka önce izin almalýdýr. Bu, doðrudan reprodüksiyonlarda olduðu gibi “türev reprodüksiyonlar” için de geçerlidir (örneðin, telif hakkýyla korunan bir kaynaktan türetilen yeni bir þekil veya tablo oluþturulmasý durumunda olduðu gibi).

* Telif hakký devir iþlemleri, makale Yayýn Kurulu ve hakemlerce onaylandýktan sonra, makalenin yayýna hazýrlanma aþamasýnda yayýncý tarafýndan e-postayla gerçekleþtirilmektedir.

  • C. MAKALE KATEGORÝLERÝ

Araþtýrma Makalesi: Makale kategorileri kýsmýnda belirtilen alanlarda, yeterli bilimsel incelemelere, gözlemlere ve araþtýrmalara dayanarak bir sonuca ulaþan orijinal ve özgün çalýþmalardýr. Türkçe yazýlmýþ makaleler, Türkçe baþlýk, Türkçe özet ve anahtar kelimeler, Ýngilizce baþlýk, Ýngilizce özet ve anahtar kelimeler ile giriþ, teorik çerçeve, metodoloji, bulgular, tartýþma, sonuç ve kaynaklar bölümlerinden oluþmalý; metin, tablo, þekil, dipnot vd. dâhil -baþlýk, özet, anahtar kelimeler ve kaynaklar hariç- 9000 kelimeyi aþmamalýdýr. Ýngilizce makaleler ise Ýngilizce baþlýk, Ýngilizce özet ve anahtar kelimeler ile Türkçe baþlýk, Türkçe özet ve anahtar kelimelere sahip olmalý; Türkçe makale yazým kurallarýnda belirtilen bölümlerden oluþmalýdýr. Türkçe ve Ýngilizce özetlerin her biri maksimum 250 kelimeden oluþmalýdýr.

Derleme Makale: Makale kategorileri kýsmýnda belirtilen alanlarda, belirli bir konudaki bilimsel çalýþmalar veya güncel geliþmelere dair, o konuda yoðun çalýþmalarý bulunan deneyimli yazarlarca kapsamlý bir literatür taramasýna dayanarak mevcut bilgi birikimi ve düþünsel oluþumlarýn sentezlendiði, eleþtirel bir deðerlendirme ile kuvvetli ve zayýf yanlarýnýn vurgulandýðý, literatürdeki tartýþmalý ya da eksik noktalarýn belirtildiði, ileriye yönelik araþtýrma gereksinimi olan alanlarýn ortaya çýkarýldýðý özgün yazýlardýr. Bu yazýlarýn baþlýk ve özet bölümleri, araþtýrma makalesi formatýnda yazýlmalý; bundan sonraki bölümleri giriþ, metin ve kaynaklardan oluþmalý ve 5000 kelimeyi geçmemelidir.

Görüþ: Makale kategorileri kýsmýnda belirtilen alanlarda, güncel ve önemli bir konunun ve/veya yazar(lar)ýn kendi görüþlerinden ve araþtýrmalarýndan elde ettiði sonuçlarýn deðerlendirildiði özgün yazýlardýr. Bu yazýlar; araþtýrma makalesi formatýnda yazýlmalý, giriþ, metin ve kaynaklardan oluþmalý ve 2500 kelimeyi geçmemelidir.

Kitap Ýnceleme: Planlama Dergisi’nin kapsamýna giren alanlarda yayýmlanmýþ kitaplarýn kapsamlý deðerlendirmesini ve tartýþmasýný içeren özgün inceleme yazýlarýdýr. Bu yazýlar; araþtýrma makalesi formatýnda yazýlmalý, giriþ, metin ve kaynaklardan oluþmalý ve 2500 kelimeyi geçmemelidir.

Yukarýda belirtilen kategoriler dýþýndaki yazýlar (çeviriler, yarýþma sunumlarý, araþtýrma özetleri, Oda görüþleri, kýsa deðerlendirmeler ve tartýþmalar), Editörler ve/veya Yayýn Kurulu süzgecinden geçtikten sonra yayýmlanýr.

  • D. MAKALELERÝN HAZIRLANMASI

Planlama Dergisi’ne makale baþvurularý, çevrimiçi olarak kabul edilmektedir. Dergi’nin web sayfasýnda (www.planlamadergisi.org) yer alan “Makale Gönder” sekmesi kullanýlarak makale baþvurusu yapýlabilir.

Baþvuruda baþvuru mektubu, baþvuru sayfasý, ana metin ve referanslar, tablolar ve þekiller (varsa), teþekkür yazýsý (varsa), etik kurul onay formu (gerekliyse), telif hakký devir formu yer almalýdýr. Aþaðýdaki belgeler çevrimiçi baþvuru sistemine yüklenmelidir:

  1. Baþvuru Mektubu 

  2. Baþvuru Sayfasý 

  3. Ana Metin ve Referanslar

  4. Tablolar ve Þekiller (varsa - ayrý dosyalar þeklinde yüklenecektir)

  5. Teþekkür Yazýsý (varsa)

  6. Etik Kurul Onay Belgesi (gerekliyse)

  7. Telif Hakký Devir Formu

Makalenin tüm bölümleri, 11 punto büyüklükte “Arial” yazý karakterinde ve iki satýr aralýklý olarak hazýrlanmalý; sayfa kenarlarýnda 2,5 cm. (1 inç) kenar boþluðu býrakýlmalýdýr. Ana metin ile tablolar ve þekiller, sisteme ayrý dosyalar olarak yüklenmelidir. Ana metin Word formatýnda olmalý, satýr numaralarý metnin içine dahil edilmemelidir. Makale sayfalarý, makale boyunca ardýþýk olarak numaralandýrýlmalýdýr.

  1. Baþvuru Mektubu 

Baþvuru mektubunun ayrý bir doküman olarak sisteme yüklenmesi gerekmekte olup; yazýnýn tüm yazarlar tarafýndan okunup onaylandýðý, orijinal bir çalýþma ürünü olduðu ve baþka bir yerde yayýmlanmadýðý veya yayýmlanmak üzere deðerlendirme sürecinde olmadýðý açýkça ifade edilmelidir. Bunlara ek olarak, yazýnýn baþlýðý; yazarlarýn adlarý, soyadlarý ve unvanlarý; çalýþmanýn yapýldýðý kurumun adý ve þehri; eðer varsa çalýþmayý destekleyen fon ve kuruluþlarýn açýk adlarý; etik kurul onayý gerektiren bir çalýþma yapýlmýþ ise onayla ilgili bilgiler (kurul adý, tarih ve sayý no) yer almalýdýr. Bu sayfaya ayrýca “yazýþmadan sorumlu” yazarýn ad-soyad, açýk adres, telefon, mobil telefon ve e-posta bilgileri eklenmelidir.

  1. Baþvuru Sayfasý 

Makalenin ana metin, kaynaklar, tablo ve þekil (grafik ve fotoðraflar þekil adý altýnda yer almalýdýr) dosyalarýnýn içeriðinde ya da dosya adýnda; yazar(lar)ýn adý ve soyadý ya da adý ve soyadýnýn baþ harfleri ile yazar(lar)ýn çalýþtýklarý kurumlarýn adý ya da kýsaltmasý bulunmamalýdýr. Eðer makale bir tez çalýþmasýndan üretildiyse ilgili çalýþmanýn adý ya da kýsaltmasý; eðer makale daha önce bilimsel bir etkinlikte sunulduysa o etkinliðin adý ya da kýsaltmasý bulunmamalýdýr. Bu bilgiler ayrý bir dokümanda sisteme yüklenmelidir.

  1. Ana Metin ve Referanslar

Ana Metin Dokümaný: Sayfalara göre sýralama, tam metin ve kaynaklar þeklinde yapýlmalýdýr. Makale baþlýðý, yazar/larýn adý ve soyadý, özet ve anahtar kelimeler, çevrimiçi makale gönderme sisteminde istenecek olup; ayrý bir doküman olarak sisteme yüklenmemelidir.

Kaynak Gösterme ve Kaynakça Oluþturma: Makalelerin kaynaklarý, en güncel APA stiline göre yazýlmalýdýr. Kaynak gösterimi için dipnot kullanýlmamalýdýr. Metin içinde yer alan referanslar için metnin uygun yerinde parantez açýlarak yazarýn soyadý, yayýn yýlý ve sayfa numarasý belirtilmelidir. Kullanýlan tüm kaynaklar, kaynakçada, yazarlarýn soyadlarýna göre alfabetik sýrayla ve her yazar için kronolojik olarak listelenmelidir. APA stilinin eser kategorisine göre farklýlaþtýrdýðý yazým kurallarýna dikkatlice uyulmalýdýr. APA stil ve dilbilgisi kýlavuzu hakkýnda daha fazla ayrýntý ve örnek gösterimler https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines adresinden incelenebillir.

  1. Tablolar ve Þekiller (varsa - ayrý dosyalar þeklinde yüklenecektir)

Tüm tablolar Word dosyasý olarak (.doc, .docx), þekiller ise .jpg veya .png formatlarýnda ayrý birer doküman þeklinde yüklenmelidir. Þekil olarak nitelendirilebilecek görsellere grafikler, çizelgeler, haritalar, çizimler ve fotoðraflar da dahildir. Yüklenecek ayrý dokümanlarda, tablolarýn ve þekillerin numaralarý, baþlýklarý ve varsa kaynaklarý belirtilmeli; bu bilgiler tablolarda tablonun üstünde, þekillerde ise þeklin altýnda yer almalýdýr. Tablolarýn ve þekillerin ana metin içerisindeki yerleri, metin içinde ayrý bir paragraf açýlarak yazýyla (örneðin, “Þekil 1 burada yer alacaktýr” ifadesi kullanýlarak) belirtilmelidir. (Önemli Not: Tablo ve þekillerin yerleri dizgi esnasýnda deðiþikliðe uðrayabileceðinden, belirtilen yerler mutlak deðildir ve mizanpaj ekibi tarafýndan en uygun yerlere yerleþtirilir.)

  1. Teþekkür Yazýsý (varsa)

Teþekkür sayfasýnýn ayrý bir doküman olarak sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

  1. Etik Kurul Onay Belgesi (gerekliyse)

Etik kurul kararý gerektiren sosyal çalýþmalarda etik kurul onayý alýnmýþ olmalý ve etik kurul onay belgesi ayrý bir dosya olarak sisteme yüklenmelidir. 

  1. Telif Hakký Devir Formu

  • E. TELÝF HAKKI, ÖZGÜNLÜK VE ETÝK 

Telif Hakký Bildirimi: Yayýmlanan tüm materyallerin telif haklarý, yazar(lar) tarafýndan Dergi'ye devredilir. Yayýncýnýn önceden yazýlý izni olmaksýzýn, yayýnýn hiçbir kýsmý kullanýlamaz. Makalelerin tüm haklarý, yayýmlandýktan sonra Dergi’ye ait olur.

 Açýk Eriþim ve Ortak Kullaným Ýzinleri:

  • Açýk Eriþim: Planlama Dergisi açýk eriþimli bir dergidir; bu, okuyucularýn tüm içeriðe ücretsiz olarak ulaþabilecekleri anlamýna gelir. Okuyucular, yayýncý ya da yazar(lar)ýn izni olmaksýzýn, makalelerin tam metinlerini okuyabilir, indirebilir, kaynak göstermek þartýyla kopyalayabilir, daðýtabilir veya diðer yasal amaçlar için kullanabilirler. Bu, Budapeþte Açýk Eriþim Giriþimi’nin (BOAI) açýk eriþim tanýmýyla uyumludur.

  • Ortak Kullanýcý Ýzinleri: Creative Commons Attribution - Non Commercial 4.0 (CC BY - NC 4.0) ticari olmayan amaçlar için, makalelerin daðýtýmlarýna veya kopyalanmalarýna, ortak bir çalýþma içinde kullanýlmalarýna, makalenin deðiþtirilmemesi ve kaynak gösterilmesi koþuluyla izin verir.

Özgünlük: Makaleler, etik olmayan durumlar ve intihal tespiti amacýyla yayýncý tarafýndan iThenticate programý kullanýlarak taranýr. Benzerlik oranýnýn toplamda %20’yi geçtiði durumlarda makale intihal olasýlýðý yönünden münhasýran incelemeye alýnýr. Bu inceleme ayný kaynaða dayalý alýntýlarýn yoðun olmasý durumunda da iþletilir. Editörler, intihal incelemesinde gerekli görülmesi halinde hakem görüþüne de baþvurabilirler. Baþvurunun intihal yönünden reddi veya olaðan hakem deðerlendirme sürecine alýnmasý kararý Editörler’e aittir. 

Etik: Daha önce yayýmlanmýþ herhangi bir materyalin (metin, tablolar, þekiller vb.) yazarlarýndan ve yayýncýlarýndan yazýlý izin almak yazarýn sorumluluðundadýr.

Yayýn Kurulu, dergiye gönderilen çalýþmalar hakkýndaki intihal, atýf yönlendirmesi ve veri sahteciliði iddialarý ve/veya þüpheleri karþýsýnda Yayýn Etiði Komitesi (Committee on Publication Ethics - COPE) kýlavuzunda belirtilen ilkelere göre hareket edecektir. 

  • F. DEÐERLENDÝRME VE YAYIMLANMA SÜRECÝ 

Ön Deðerlendirme: Ön deðerlendirme, tüm makale kategorileri için uygulanmaktadýr. Makaleler öncelikle Dergi Sekretaryasý tarafýndan yazým kurallarý ve benzerlik oraný açýsýndan incelenir, varsa düzeltilmesi gereken hususlar konusunda yazarlar bilgilendirilir ve bu doðrultuda yeniden yükleme yapmalarý istenir. Ardýndan makaleler Yayýn Kurulu’na iletilir ve belirlenmiþ kriterler üzerinden kör deðerlendirmeye alýnýr. Sonucunda hakemlere gönderilmeye uygun bulunan çalýþmalarýn hakem deðerlendirme süreci baþlatýlýr, uygun bulunmayanlar ise doðrudan reddedilerek yazarlarýna ret gerekçeleri yazýlý olarak açýklanýr. Gerekli görüldüðü her aþamada yazýda istenen deðiþiklikler yazarlara Editörlerce bildirilir. Hakem deðerlendirmeleri sonucunda yayýmlanmaya uygun bulunan makalelerin karar süreci Editörler aracýlýðýyla baþlatýlýr, Yayýn Kurulu tarafýndan sonuçlandýrýlýr. Bir makale hakemler tarafýndan deðerlendirilip önerilen düzenlemeler yapýlmak üzere yazar(lar)a gönderildikten sonra minör revizyon için 1 ay, majör revizyon için 3 ay süre tanýnýr. Revizyonu yapmayý kabul etmesine raðmen bu süreler sonunda yazar(lar)dan yanýt gelmemesi hâlinde, uyarýda bulunmaksýzýn yazý iade edilir ve tekrar deðerlendirmeye alýnmaz.

Makalenin Sorumluluðu: Yazar(lar) yayýmlanmýþ olan makalelerinde bulunan bilgilerin tüm sorumluluðunu üstlenir(ler). Dergi bu makalelerin sorumluluðunu üstlenmez.

Yayýn Hakký: Dergi’de yayýmlanmýþ bir makalenin tamamý veya bir kýsmý, makaleye ait tablolar veya þekiller Dergi Editörleri ile Yayýn Kurulu’nun bilgisi ve yazýlý izni olmadan baþka bir dergide yayýmlanamaz.

Gerekli Bilgiler: Dergi Editörleri ya da Yayýn Kurulu, ön deðerlendirme sürecinde gerek duyduklarýnda incelemek için makalenin dayandýrýldýðý verileri yazar(lar)dan isteyebilirler. Bu nedenle yazar(lar)a kolay ulaþýmý saðlayacak adresin ve diðer iletiþim araçlarýnýn baþlýk sayfasýnda yer almasý önemlidir.

Ücretler: Makale gönderme, makale iþlemleri ve yayýn için herhangi bir ücret alýnmamaktadýr.

LookUs & Online Makale