Ýkincil Konutlarýn Birincil Konutlara Uyarlanmasý: Mersin Örneði [Planning]
Planning. 2016; 26(3): 219-233 | DOI: 10.14744/planlama.2016.83702

Ýkincil Konutlarýn Birincil Konutlara Uyarlanmasý: Mersin Örneði

Fulya Pelin Cengizoðlu1, Havva Özyýlmaz2
1Mersin Üniversitesi Mimarlýk Fakültesi, Mimarlýk Ana Bilim Dalý, Mersin
2Dicle Üniversitesi Mimarlýk Fakültesi, Bina Bilgisi Ana Bilim Dalý, Diyarbakýr

Ýkincil konutlar, kullanýcýlarý tarafýndan yýlýn belirli zamanlarýnda ve belirli sürelerde dinlenme, tatil yapma, kentsel yaþamdan uzaklaþma gibi sebeplerle rekreatif amaçlý olarak kullanýlan genellikle fiziksel çekiciliði yüksek olan bölgelerde inþa edilen yapýlardýr. Özellikle kýyý bölgelerinde yer alan ve çoðunlukla tatil amaçlý kullanýlan ikincil konutlar, zaman içerisinde çeþitli sebeplerden dolayý birincil konuta dönüþebilmektedir. Mevcut ikincil konut yapýlarý, birincil konuta dönüþürken kullaným þekli ve kullanýcý ihtiyaçlarý deðiþmekte, bu durumda ikincil konut yapýlarýnda kullaným süresinin bütün yýla yayýlmasýyla kullanýcý gereksinimleri de farklýlaþmaktadýr. Ýkincil konut olarak tasarlanan yapýlarýn zaman içerisinde birincil konuta dönüþürken kullanýcý gereksinimlerine cevap verebilmesi, mimari sürdürülebilirliðin saðlanmasý bakýmýndan son derece önemli ve gereklidir. Sürdürülebilirliðin saðlanabilmesi için, ikincil konutlarýn birincil konutlara uyarlanmasý sürecindeki gereksinimler doðru bir þekilde tespit edilmeli ve belirlenen ihtiyaçlar doðrultusunda deðiþen kullanýcý gereksinimlerine cevap verebilecek nitelikte esnek tasarýmlar yapýlmalýdýr. Bu araþtýrma genelde, ülkemiz kýyý bölgelerinde bulunan ve yoðun yerleþmelerden oluþan ikincil konutlarý özelde ise, Mersin ili kýyý alanlarýnda konumlanmýþ ve farklý dönemlerde inþa edilmiþ dört ikincil konut yerleþmesini (tatil sitesi) mimari açýdan incelemekte, mekânsal deðiþimleri tespit ederek kullanýcý ihtiyaçlarýný ve kullaným þeklini belirlemektedir. Bununla birlikte ikincil konutlarýn zaman içerisinde birincil konut olarak kullanýlmaya baþlanmasýnýn kentsel ve sosyal nedenleri ve bu deðiþimin getirdiði gereksinimler irdelenmektedir. Bu tespit ve deðerlendirmelerin sonucunda bu çalýþma, ikincil konut tasarýmlarýnda, özellikle kentsel ve sosyal sebeplerle birincil konut olarak kullanýlabilme potansiyeli olan alanlarda esnek ve sürdürülebilir tasarým baðlamýnda deðerlendirilmesi gereken ölçütleri belirlemekte, tasarýmý yönlendiren bir yol haritasý oluþturmayý amaçlamaktadýr.

Anahtar Kelimeler: Birincil konut, esneklik, ikincil konut, Mersin; uyarlama.

Adapting the Secondary Houses to the Primary Houses: Mersin Sample

Fulya Pelin Cengizoðlu1, Havva Özyýlmaz2
1Department Of Architecture, Mersin University, Mersin, Turkey
2Department Of Building Design And Theory, Dicle University, Diyarbakýr, Turkey

Secondary houses are structures which are usually built in the areas with high physical attractiveness and are used by their users at certain times and periods in a year for recreational purposes like vacation, having rest and being out of the urban life. Because of various reasons, secondary houses, which are situated especially at coastal areas and are usually used for vacation, can be adapted to primary houses. While existing secondary houses are adapted to primary houses, because of being used for the whole year, their using type and user requirements become different. It’s extremely important and necessary in terms of carrying out the architectural sustainability that structures which are designed as a secondary house should fulfill the user requirements while adapting to primay house in time. To carry out the sustainability in the process of adapting the primary houses to the secondary houses, the user requirements should be determined properly and flexible designs which should fulfill the various user requirements should be done. This research examines the secondary houses with its architectural respects, which are situated at the coastal areas of our country and are composed of dense settlements in general, and in four secondary houses (vacation sites) which are built in different periods in Mersin in detail. The study also identifies the spatial changes and determines users’ requirements and usage types. In addition to this, the urban and social reasons of using the seondary houses as primary houses during the time and the requirements as necessitated due to this changing are studied. As a result of this determination and evaluation, this study determines the criterias which are required for flexible and sustainable design in secondary houses especially for the areas which have potential to be used as primary houses due to urban and social causes, and aims to determine a road map that steers design.

Keywords: Primary house, flexibility, secondary house, Mersin; adaptation.

Fulya Pelin Cengizoðlu, Havva Özyýlmaz. Adapting the Secondary Houses to the Primary Houses: Mersin Sample. Planning. 2016; 26(3): 219-233

Sorumlu Yazar: Fulya Pelin Cengizoðlu, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale