Neoliberal Kentlesme Manifestolari: Sulukule Ornegi [Planning]
Planning. 2013; 23(2): 57-66 | DOI: 10.5505/planlama.2013.65265

Neoliberal Kentlesme Manifestolari: Sulukule Ornegi

Evren Tok1, Melis Oguz2
1Hamad Bin Khalifa Universitesi
2Istanbul Teknik Üniversitesi

Bu çalýþma Ýstanbul’daki neoliberal mekanlara odaklanmakta, Sulukule ise çalýþmanýn ampirik odaðýný oluþturmaktadýr. Neoliberalizmin hegemonik üstünlüðü toplumsal huzursuzluða, itirazlara ve politik hareketlere yol acmaktadir. Sulukule örneði üzerinden muhafazakar/Ýslamcý bir yerel yönetimin neoliberal bir araç olarak kullandýðý soylulaþtýrma süreci ile mekana sadece ekonomik bir müdahalede deðil ayný zamanda kültürel bir müdahalede de bulunulduðu gösterilmeye çalýþýlacaktýr. Bu çalýþma, çoðunlukla geçimlerini eðlence sektöründen saðlayan ve dolasýyla muhafazakar politik kadrolarca hoþ görülmeyen Çingenelerin ikamet ettiði düþük gelirli bir mahalle olan Sulukule´de yaþanan süreci analiz etmektedir. Bu çalýþma, ekonomi, politika ve toplumsal çatlaklar ekseninde oluþan dinamiklere dikkati çekmekte ve neoliberalizm ile muhafazakar Ýslamcýlýðýn rahatsýz edici birleþimine karþý geliþen bir direniþ ve mücadele hikayesini anlatmaktadýr.

Anahtar Kelimeler: mutenalastirma, neoliberal kentlesme, neoliberalizm, Sulukule

Manifestations of Neoliberal Urbanisation: The Case of Sulukule/Istanbul

Evren Tok1, Melis Oguz2
1Hamad Bin Khalifa University
2Istanbul Technical University

This study focuses on the spaces of neoliberalism in Istanbul and more specifically Sulukule neighborhood constitutes its empirical focus. The hegemonic ascendancy of neoliberalism encounters contestations and social unrest, political mobilizations across the world. Through the case of Sulukule (Istanbul, Turkey), our aim is to illustrate how gentrification as a neoliberal instrument utilized by a conservative/Islamist local government intervene the urban space not only for economic purposes but also culturally. This study analyzes this process, which went through in Sulukule, a former low-income neighborhood, mainly inhabited by a Gypsy community, sustaining livelihoods through an historically created entertainment culture, which was not welcomed by the conservative political cadres. This study turns the attention to the dynamics generated at the interstices of economy, politics and society, and delivers a tale of resistance and contestation to the uneasy marriage between conservative Islamism and neoliberalism.

Keywords: urban gentrification, neoliberal urbanization, neoliberalism, Sulukule

Evren Tok, Melis Oguz. Manifestations of Neoliberal Urbanisation: The Case of Sulukule/Istanbul. Planning. 2013; 23(2): 57-66

Sorumlu Yazar: Melis Oguz, Türkiye
Makale Dili: Ýngilizce
LookUs & Online Makale