Yerel Kalkýnmada Katýlýmcý, Yenilikçi ve Sürdürülebilir Bir Model: Silivri Tarýmsal Üretim ve Araþtýrma Merkezi (TÜRAM) [Planning]
Planning. 2024; 34(3): 315-329 | DOI: 10.14744/planlama.2024.23500

Yerel Kalkýnmada Katýlýmcý, Yenilikçi ve Sürdürülebilir Bir Model: Silivri Tarýmsal Üretim ve Araþtýrma Merkezi (TÜRAM)

Gülþen Pelin Olcay
Peyzaj Mimarlýðý ve Kentsel Tasarým Bölümü, Ýstanbul Kent Üniversitesi Sanat ve Tasarým Fakültesi, Ýstanbul

1980'lardan bu yana, yerel ve bölgesel kalkýnma yaklaþýmlarý sosyal, ekolojik, politik ve kültürel endiþeleri de kapsayacak þekilde geniþlemiþtir. Yenilik, bilgi ve öðrenme, yerel ve bölgesel kalkýnma politikalarýnda önemli bir rol oynamaya baþlamýþ, yerel yönetimlerin yerel kalkýnmadaki rolü güçlenmiþtir. Türkiye'de, 2000'lerde yapýlan mevzuat deðiþiklikleriyle kýrsal alanlar belediye yönetimlerine dahil edilmiþtir. Silivri Belediyesi 2010 yýlýnda paydaþlarýn katýlýmýyla Tarýmsal Üretim ve Araþtýrma Merkezi TURAM’ý ve 2017 yýlýnda Silivri Özel Tarýmsal Üretim ve Araþtýrma Merkezi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni hayata geçirerek yerel kalkýnmaya katkýda bulunmuþtur. TURAM'da, sivil toplum kuruluþlarý ve üniversitelerle iþbirliði içinde üretim, Ar-Ge ve eðitim faaliyetleri yürütülmektedir. Bu makale, Silivri TURAM örneði üzerinden belediyelerin katýlýmcý, yenilikçi ve sürdürülebilir modeller oluþturabileceðini ve böylece yerel kalkýnmada önemli bir rol oynayabileceðini ileri sürmektedir. 2022 yýlýnda yapýlan çalýþmada TURAM modeli incelenmiþ ve modelin sosyal, ekonomik ve çevresel etkileri deðerlendirilmiþtir. Çalýþmada yarý yapýlandýrýlmýþ formlar kullanýlarak belediye çalýþanlarý ve TURAM paydaþlarýyla yapýlan yüz yüze görüþmelerden elde edilen birincil veriler kullanýlmýþtýr. Kullanýlan ikincil veriler ise bölgesel istatistiklerden, belediye dokümanlarýndan ve TURAM'ýn faaliyetleriyle ilgili çevrimiçi haberlerden elde edilmiþtir. Bulgular, Silivri Belediyesi'nin sýnýrlý kaynaklarýný etkin bir þekilde kullanarak katýlýmcý, yenilikçi ve sürdürülebilir bir model ortaya koymayý baþardýðýný göstermektedir. Model, yüksek katma deðerli ürünlerin yaygýnlaþtýrýlmasý, tarým alanlarýnýn amacýna uygun kullanýlmasý, eðitimin ve bilimsel araþtýrmalarýn desteklenmesi gibi sosyal, ekonomik ve çevresel alanlarda olumlu etkiler yaratmaktadýr.

Anahtar Kelimeler: Tarým, yenilikçilik, yerel kalkýnma modeli, katýlýmcýlýk; kýrsal kalkýnma; sürdürülebilirlik; TURAM.

A Participatory, Innovative, and Sustainable Model in Local Development: Silivri Agricultural Production and Research Center (TURAM)

Gülþen Pelin Olcay
Department of Urban Design and Landscape Architecture, Istanbul Kent University Faculty of Art and Design, Ýstanbul, Turkey

Since the 1980s, local and regional development approaches have broadened their focus beyond economic issues to encompass social, ecological, political, and cultural concerns. Innovation, knowledge, and learning have started to occupy a central role in local and regional development policy. Moreover, the role of local governments in local development has been strengthened. In Turkey, changes made to legislation in the 2000s brought rural areas under municipal administration. In line with these changes, Silivri Municipality established TURAM in 2010 with the participation of stakeholders, as well as TURAM Vocational and Technical High School in 2017, to contribute to local development. At TURAM, production, R&D, and training activities have been carried out in cooperation with NGOs and universities. This article present the example of Silivri TURAM to argue that municipalities can create participatory, innovative, sustainable models and play a crucial role in fostering local development. In our study in 2022, the TURAM model was examined, and its social, economic, and environmental impacts were evaluated. In the study, primary qualitative data were obtained from face-to-face interviews with municipal employees and TURAM stakeholders using semi-structured forms. Secondary data were gathered from regional statistics, municipal documents, and online news related to TURAM’s activities. Findings show that Silivri Municipality managed to implement a participatory, innovative, and sustainable model by effectively utilizing its limited resources. The model has positive social, economic, and environmental impacts, including the dissemination of high value-added products, the appropriate use of agricultural areas, and the facilitation of scientific research and education.

Keywords: Agriculture, innovation, local development model, participation; rural development; sustainability; TURAM.

Sorumlu Yazar: Gülþen Pelin Olcay, Türkiye
Makale Dili: Ýngilizce
×
APA
MLA
Chicago
Kopyalandý!
ATIF KOPYALA
LookUs & Online Makale