Teknoparklar, yüksek teknoloji firmalarýný çekerek yerel/bölgesel ekonominin dinamiklerini güçlendirmenin bir aracý olarak görülmektedir. Ancak bölgesel yenilik sistemleri baðlamýnda teknoparklarý ele alan çalýþmalar sýnýrlýdýr. Bu makale, teknopark ekosistemlerini, üniversite, teknopark yönetimi ve bölge aktörlerinin rolünü, iþbirliði potansiyellerini ve inovasyon süreçlerini, bulunduðu bölgenin kendine özgülüðünü gözeterek araþtýrmayý amaçlamaktadýr. Araþtýrma, Türkiye'nin en geliþmiþ metropol kentlerinde yoðunlaþan çalýþmalarý göz önüne alarak, farklý iki kent-bölgede yürütülmüþ ve bu alandaki boþluða katký sunmasý amaçlanmýþtýr. Araþtýrmanýn amacý doðrultusunda, ilgili aktörlerle yapýlan görüþmeler ve sonraki aþamada düzenlenen çalýþtay sonuçlarý, kent-bölgelere iliþkin ikincil verilerle desteklenmiþtir. Bu araþtýrmanýn sonuçlarý, teknoparklarýn hem inovasyon hem de bölgesel kalkýnma için bir politika aracý olarak her yere uyan tek model olarak önerilemeyeceðini desteklemektedir. Erciyes Teknopark örneði, Kayseri'nin ihracat odaklý üretim yapýsý, giriþimcilik kültürü, güçlü sosyal aðlarý, çevre iller için yarattýðý çekim gücü ve sahip olduðu politik iliþkiler ile avantajlar saðlamaktadýr. Mersin Teknopark ise önemli bir liman kentinde yer almasý ve Türkiye teknoparklarý içinde performans açýsýndan ilk ona girmesine raðmen, þehrin sanayi altyapýsýnýn sýnýrlý gücü ve yüksek göçle iliþkili insan sermayesi baþarýsýný görece sekteye uðratmaktadýr.
Anahtar Kelimeler: Kayseri, Mersin, bölgesel yenilik sistemleri, TeknoparkTechnoparks are seen as a means of strengthening the dynamics of the local/regional economy by attracting high-tech firms. However, studies focusing on technoparks in relation to the regional innovation systems are limited. The paper aims to explore technopark ecosystems, the role of universities, technopark management and regional actors, cooperation potentials and innovation processes, taking into account the specificity of the region in which it is located.
The research was conducted in two city-regions taking into account the studies concentrated in Turkey's most developed metropolitan cities, and aimed to contribute to the gap in this field.
For the purpose of the research, the interviews with relevant actors and the results of the workshop held in the next stage were combined with secondary data regarding city-regions.
The results of this research support that technoparks as a policy tool for both innovation and regional development, cannot be proposed as a one-size fits all model. The case of Erciyes Technopark provided advantages through Kayseri's focus on production and export, its efforts to achieve structural transformation in the industry, strong social networks, entrepreneurial culture and loyalty to the city, the strong effect on the cities in its vicinity, and the power of political relations. Although Mersin Technopark is located in an important port city, its success is inhibited by the limited strength of the city's industrial infrastructure, and limited human capital capacity regarding the high immigration.