Bu çalýþma, yakýn dönemde Türkiye’de ve Dünya’da birçok ülkede gündemde olan konut sorununu, yalnýzca maddi imkânlar baðlamýnda deðerlendirmenin yetersiz kalacaðýný söylerken konuta eriþim meselesinin konutun durumu ve hanenin talepleri üzerinden ele alýnmasý gerektiðini söylemektedir.
Temel bir hak olan barýnmanýn, kapitalist politikalar ile metalaþmasý yaygýn bir tartýþma alanýna sahip olsa da konuta eriþim sorunu daha kapsamlý ele alýnmalýdýr. Hanelerin ihtiyaçlarý ve yaþam standartlarý yalnýzca maddi kaynaklarla deðil, ayný zamanda sosyal ve fiziksel çevreyle þekillenir. Bu nedenle, konut hakkýnýn sürdürülebilirliðini saðlamak için konutun durumu ve hanenin talepleri de dikkate alýnmalýdýr.
2019 yýlýnda pandemi ile baþlayan sosyal ve ekonomik daralmalar ile Türkiye’de ve Dünya’da birçok ülkede alým gücünün her geçen gün düþmesi ve yüksek enflasyon nedeniyle tüm tüketim mallarýndaki artýþla beraber kiralýk ve satýlýk konut fiyatlarýnýn ödenebilir oranlarýn üzerine çýkmasý konut sorununu týrmandýrmýþ; etkili çözümler geliþtirilememesi ile sorun iyice derinleþmiþtir. Literatürde konut araþtýrmalarý çoðunlukla konutun ödenebilirliði ve uygun fiyatlý konut üretimi üzerinden yürütülüyorken, içinde yaþanýlan konutun durumuna bakýlmamaktadýr. Çalýþmada, barýnmanýn ekonomik olarak karþýlanabildiði durumda hane tercihi ve konutun durumu açýsýndan konut sorununun mevcudiyeti araþtýrýlmýþtýr. Sosyo ekonomik statü, bütünleþik deprem riski, mahalle bazlý ortalama kira fiyatý gibi parametrelerle Ýstanbul’da mahalle ölçeðine inilmiþ; satýlýk veya kiralýk konut ödenebilirliðinin en düþük, deprem riskli yapý stoðunun en yüksek olduðu Büyükçekmece ilçesi, Hürriyet Mahallesi’nde farklý haneler ile anket yapýlmýþtýr. Saha araþtýrmasý ile hane halký sayýsýna oranla konut içi kiþisel alanýn yetersizliði, ulaþým için belirli harcama oraný ve konuta güvensizlik gibi sorunlar tespit edilmiþ ve ödenebilirlik sorunundan farklý olarak hanenin talep ettiði konuta eriþim sorunu yaþandýðý tespit edilmiþtir.
This study argues that addressing the housing problem in Turkey and globally solely in financial terms is insufficient. While affordability is important, factors like housing condition, security, and the environment also impact quality of life. Households' needs and living standards are shaped by both financial resources and their social and physical surroundings. Therefore, to ensure the sustainability of housing rights, both the condition of the housing and the demands of the household must be considered.
After 2019, the housing problem worsened globally due to the social and economic impacts of the pandemic. As purchasing power declined in Turkey and worldwide, housing prices for rent and sale soared, driven by high inflation. While housing research has largely focused on affordability, it often overlooks the condition of the homes people live in. This gap highlights the need for a more comprehensive approach to problem, one that considers both affordability and the quality and suitability of the housing itself.
This study examines housing problems related to household behavior and housing conditions, even when house is affordable. By examining parameters such as socioeconomic-statues, integrated earthquake risk, neighborhood average-rent-prices; through all analysis for Istanbul we found that the Büyükçekmece, Hürriyet Neighborhood had the lowest housing affordability but also the highest integrated earthquake risk; surveys conducted with homeowners and tenants.
Research identified issues such as inadequate personal space, high transportation costs and living in earthquake-risk housing. As a result, we found that, apart from affordability, there is a problem of housing accessibility requested by the household.