Ýzmir'de Sürdürülebilir Kentsel Planlama Ýçin EXPO Alanýnýn Sunduðu Riskler Ve Fýrsatlar [Planning]
Planning. 2015; 25(1): 8-20 | DOI: 10.5505/planlama.2015.36855

Ýzmir'de Sürdürülebilir Kentsel Planlama Ýçin EXPO Alanýnýn Sunduðu Riskler Ve Fýrsatlar

Yakup Egercioðlu1, Özge Ercoþkun2
1Ýzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Mühendislik Ve Mimarlýk Fakültesi, Þehir Ve Bölge Planlama Bölümü
2Gazi Üniversitesi, Mimarlýk Fakültesi, Þehir Ve Bölge Planlama Bölümü

Ýzmir-EXPO Alaný (Ýnciraltý) planlama süreci uzun ve karmaþýk bir süreç yaþamýþ, henüz alan bir çözüme kavuþamamýþtýr. 1980’lerden beri, yerel yönetimler ve bölgede yaþayanlar EXPO Alanýna iliþkin farklý öneriler geliþtirmiþlerdir. Son dönemde þehir vizyonuna aykýrý olarak EXPO süreci ve pazarlama giriþimlerine paralel yönde merkezi yönetimlerin ve yatýrýmcýlarýn büyük proje niyetleri, alanýn önemini arttýrmýþtýr. EXPO Alanýndaki imar planlarýnda kimi aktörler bölgenin imara açýlmasýný isterken kimileri de tam tersini savunmaktadýr. Balçova-Ýnciraltý bölgesi kent içinde önemli bir yere sahiptir ve tüm kentlinin ihtiyaçlarýna yönelik olarak planlanmasý gerekmektedir. Kent içinde kalan bu geniþ araziyi kendi haline terketmek mantýklý deðildir. Önemli olan bölgenin yerel özelliklerini ön plana çýkararak sürdürülebilir kentsel planlama yaklaþýmýyla ele alýnmasýdýr.

Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kentsel Planlama, Ýnciraltý, Balçova EXPO Alaný, Planlama Süreci, Ýzmir

Risks And Opportunities Of EXPO Area For Sustainable Urban Planning in Ýzmir

Yakup Egercioðlu1, Özge Ercoþkun2
1Izmir Katip Celebi University, Faculty Of Engineering And Architecture, Department Of City And Regional Planning
2Gazi University, Faculty Of Architecture, Department Of City And Regional Planning

Ýzmir-EXPO Area (Ýnciraltý) has experienced long and complicated planning process, however, the problem has not been resolved yet. Since the 1980s, local governments and residents made different proposals for the development of EXPO Area. Parallel to the process of EXPO and marketing initiatives, the central government and investors intend to make large-scale projects against the city vision. Some stakeholders advocate to develop the land and others argue this development. Balçova-Ýnciraltý Area is a place of interest in the city and has to be planned for the whole city dwellers. It is not logical to protect this large area in its current form. The major point is to transform the area considering local features with sustainable urban planning approach.

Keywords: Sustainable Urban Planning, Ýnciraltý, Balçova EXPO Area, Planning Process, Ýzmir

Yakup Egercioðlu, Özge Ercoþkun. Risks And Opportunities Of EXPO Area For Sustainable Urban Planning in Ýzmir. Planning. 2015; 25(1): 8-20

Sorumlu Yazar: Yakup Egercioðlu, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale