Türkiye’deki ÝBBS2 Bölgelerini Lojistik Firmalarýnýn Daðýtým Sistemleri ile Tekrar Düþünmek [Planning]
Planning. 2015; 25(2): 122-133 | DOI: 10.5505/planlama.2015.09719

Türkiye’deki ÝBBS2 Bölgelerini Lojistik Firmalarýnýn Daðýtým Sistemleri ile Tekrar Düþünmek

Adem Sakarya1, Gülden Erkut2, Yiðit Evren1
1Yýldýz Teknik Üniversitesi, Mimarlýk Fakültesi, Þehir Ve Bölge Planlama Bölümü, Ýstanbul, Türkiye
2Ýstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlýk Fakültesi, Þehir Ve Bölge Planlama Bölümü, Ýstanbul, Türkiye

Bu makalede, Türkiye’de mevcut kademelenme sistemi olan ÝBBS2 yapýsýnýn, Türkiye’de yer alan lojistik firmalarýnýn daðýtým sistemleri ile karþýlaþtýrýlmasý amaçlanmaktadýr. Bu karþýlaþtýrma, kentsel kademelenme kavramý temel zemin alýnarak yapýlmaktadýr. Kentsel kademelenme kavramý ile ilgili kuramlar ilk olarak neo klasik dönemde ortaya konulmuþ daha sonra liberal dönemde geliþtirilmiþtir. Bu kuramlarýn farklý yaklaþýmlara, varsayýmlara sahip olmasýna raðmen tümünde ortak olarak nüfus ve alan arasýnda güçlü, pozitif bir korelasyonun olduðu görülmektedir. Bu korelasyon deðeri, çalýþmada ÝBBS2 ile üçüncü parti lojistik firmalarýnýn (3PL) daðýtým aðlarýnýn karþýlaþtýrýlmasýnda bir araç olarak kullanýlmaktadýr.
Çalýþmada, Avrupa Birliði uyum yasalarý kapsamýnda geliþtirilen özelde ÝBBS2 ve genelde Ýstatistiki Bölge Birimleri Sýnýflandýrmasý incelenmekte ve ÝBBS2 yapýsýnýn kademelenme kuramý ile iliþkisi kurulmaktadýr. Ayrýca, ÝBBS2 yapýsýnýn oluþum süreci sorgulanarak deðerlendirmeler yapýlmaktadýr. Çalýþmanýn diðer bir temel konusu olan lojistik sektörü ile ilgili genel bir çerçeve çizilip, lojistik kavramýnýn deðiþimi ve iþ dünyasýndaki kullanýmý açýklanmaktadýr. Bunun yanýnda, lojistik sektöründe yer alan 3PL firmalarýnýn yapýsýna ve daðýtým aðý özelliklerine deðinilmekte ve Türkiye’de yer alan 3PL firmalarýnýn, çalýþma çerçevesinde dördü ile yapýlan yarý yapýlandýrýlmýþ görüþmeler deðerlendirilmektedir.
Çalýþmanýn sonucunda, ÝBBS2 ve firmalarýn daðýtým aðlarýnýn korelasyon katsayýlarý karþýlaþtýrýlmakta, kademelenme kuramýna uygunluklarý deðerlendirilmektedir. Sonuçta, firmalarýn daðýtým aðý yapýlarýnýn ÝBBS2 sistemine göre kademelenme kuramýna daha uygun olduðu görülmektedir. ÝBBS2 ile firmalarýn daðýtým aðý arasýndaki bu farklýlýðýn nedenleri, oluþturulan yoðunluk haritalarý ile incelenmekte ve temel farklýlýðýn merkez ve etki alaný sýnýrlarýnýn belirlenmesinde olduðu görülmektedir.

Anahtar Kelimeler: ÝBBS2, lojistik, kentsel kademelenme, 3PL, korelasyon

Rethinking Nuts2 Regions in Turkey with Logistic Firms’ Distribution Systems

Adem Sakarya1, Gülden Erkut2, Yiðit Evren1
1Yýldýz Technical University, Faculty Of Architecture, Department Of City And Regional Planning, Ýstanbul, Turkey
2Ýstanbul Technical University, Faculty Of Architecture, Department Of City And Regional Planning, Ýstanbul, Turkey

In this paper, comparison of present urban hierarchy system, NUTS2, and logistic firms’ distribution systems in Turkey is aimed. This comparison is made by taking urban hierarchy concept as base. The first theories about urban hierarchy concepts had been built in neo classical era and after they were developed in liberal era. Although, these theories have different approaches, assumptions, it is commonly mentioned that there is a strong positive relation between population and area. This correlation value is used in the paper as an instrument in comparison NUTS2 and third party logistic (3PL) firms’ distribution system.
In the study, generally NUTS and particularly NUTS2 that were developed within the context of European Union cohesion policy are examined and NUTS2 is associated with urban hierarchy theory. Moreover, some evaluations are made by investigating the establishment process of NUTS2. There is a general framework about the other concept of this study; logistic. Development, changing of logistic concept and using of logistic in business world are explained. Also, structure and distribution system of 3PL firms are mentioned and semi structured interviews with four 3PL firms in Turkey are evaluated to understand these structure and distribution system.
In conclusion, correlation coefficients of NUTS2 and firms’ distribution systems are compared, their suitability to urban hierarchy theories are evaluated. Eventually, it is seen that firms’ distribution systems are relatively suitable to urban hierarchy compared to NUTS2. Reasons of the differences between NUTS2 and firms’ distribution systems are examined by density maps, and it is seen that main differences originate form determination of centers and tributary area borders.

Keywords: NUTS2, logistic, urban hierarchy, 3PL, correlation

Sorumlu Yazar: Adem Sakarya, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
×
APA
MLA
Chicago
Kopyalandý!
ATIF KOPYALA
LookUs & Online Makale