Yerel Yönetimler için Yeni Nesil Atık Yönetişimi Çerçevesi: Kadıköy Örneği [Planning]
Planning. 2024; 34(2): 185-196 | DOI: 10.14744/planlama.2024.04809

Yerel Yönetimler için Yeni Nesil Atık Yönetişimi Çerçevesi: Kadıköy Örneği

Melda Karademir, Buket Aysegul Ozbakır Acımert
Yıldız Teknik Üniversitesi, Şehir Ve Bölge Planlama, İstanbul

Atık yönetimi ve çevre kirliliği kontrolü gibi kamu hizmetlerinin sağlanması, sorumluluğun yerel yönetimlerde olduğu sürdürülebilirlik tartışmalarının merkezinde yer alıyor. Geleneksel atık yönetimi yöntemleri katılımcı çerçevelerde yeni perspektiflerden yoksun olsa da yerel yönetimler için yeni bir atık yönetişim çerçevesine çok boyutluluk ve veriye dayalı analitik yaklaşımının getirilmesine de güçlü bir ihtiyaç vardır. Bu araştırmanın temel amacı, yerel yönetimlerin tek başına hizmet sağlayıcı olarak değil, rolünün "orkestra şefi" olarak değiştiği bilgi çağında yenilikçi, veriye dayalı ve bütüncül bir atık yönetişim çerçevesi tasarlamaktır. Çerçeve, kişi başına düşen atık miktarının şehir ortalamasının üzerinde olduğu İstanbul Metropol Bölgesi'nde bulunan Kadıköy Belediyesi için geliştirilmiştir. Araştırmanın metodolojisi, politik, organizasyonel, davranışsal ve teknolojik olmak üzere dört boyutlu bir çerçevede veri toplayabilen ve yönetebilen Web-CBS tabanlı katılımcı bir platformu içermektedir. Her boyut aynı zamanda Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 11'in yerel bağlamda operasyonel hale getirilmesini destekleyebilecek belirli bir dizi göstergeyle birlikte tanıtılmaktadır. Kadıköy ilçesinde toplanan veriler ile belediye için ticari işletmelere yönelik sürdürülebilir, yenilikçi ve operasyonel bir atık yönetişim modeli önerisi geliştirilmiştir. Sonuçlar, atık toplamayla ilgili verilerin bir Web-CBS platformunda bulunmasının ve erişilebilirliğinin, katılımcı bir yönetişim çerçevesinde önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Ayrıca ticari işletmeler arasındaki “farkındalık” ve “işbirliğine açıklık”, atık davranışında yerel yönetimin anlaması ve analiz etmesi gereken önemli faktörlerden bazılarıdır. Bu çalışma 100/2000 YÖK doktora bursu ile desteklenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Coğrafi bilgi sistemleri, Kadıköy; sürdürülebilirlik; sürdürülebilir kalkınma hedefleri; atık yönetişimi.

New Generation Waste Governance Framework for Local Governments: Kadikoy Case

Melda Karademir, Buket Aysegul Ozbakır Acımert
Department of City and Regional Planning, Yıldız Technical University, İstanbul, Turkey

The provision of public services such as waste management and environmental pollution control lies at the heart of sustainability discussions where the responsibility is retained by local governments. While conventional methods of waste management lack new perspectives in participatory frameworks, there is also a strong need to introduce multi-dimensionality and data-driven analytics approach to a new waste governance framework for local governments. The main objective of this research is to design an innovative, data-driven and holistic waste governance framework for local governments in the information age where the role shifts as an “orchestra chef”, not alone-and-only service provider. The framework is developed for Kadikoy Municipality of Istanbul Metropolitan Area where the amount of waste per capita is higher than the average of the whole city. The methodology of the research incorporates a Web-GIS based participatory platform that can collect and manage data within a four-dimensional framework: political, organizational, behavioral and technological. Each dimension is also introduced with a specific set of indicators that can support the operationalization of SDG 11 in a local context. Results indicate that the availability and accessibility of waste collection related data on a Web-GIS platform plays a pivotal role in a participatory governance framework. Additionally, “awareness” and “openness to cooperation” among commercial enterprises are some significant factors in waste behavior where a local government may need to understand and analyze. This study was supported by a 100/2000 YÖK doctoral scholarship.

Keywords: Geographic information systems, Kadikoy; sustainability; sustainable development goals; waste governance.

Melda Karademir, Buket Aysegul Ozbakır Acımert. New Generation Waste Governance Framework for Local Governments: Kadikoy Case. Planning. 2024; 34(2): 185-196

Sorumlu Yazar: Melda Karademir, Türkiye
Makale Dili: İngilizce
LookUs & Online Makale