Soylulaþtýrmanýn Güncel Dinamiklerinin Bir Analizi: Serinyol/Antakya Örneðinde "Öðrencileþtirme" Süreci ve Etkileri [Planning]
Planning. 2021; 31(3): 546-561 | DOI: 10.14744/planlama.2021.80270

Soylulaþtýrmanýn Güncel Dinamiklerinin Bir Analizi: Serinyol/Antakya Örneðinde "Öðrencileþtirme" Süreci ve Etkileri

Ahmet Suvar Aslan, Bilge Çakýr
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Mimarlýk Fakültesi, Þehir ve Bölge Planlama Bölümü, Hatay

Soylulaþtýrma kavramý, kavramýn ilk ortaya çýktýðý günden bugüne dönüþmüþtür. Günümüzde soylulaþtýrmanýn tanýmý, mekânsal ölçeði, görüldüðü coðrafi konumu deðiþmiþ ve taným yeniden kavramsallaþtýrýlmýþtýr. 21. yüzyýlýn baþýnda yapýlan yeni soylulaþtýrma kavramlarýndan biri de “öðrencileþtirme” olarak dilimize çevrilen “studentification” kavramýdýr. Bu çalýþma Hatay’ýn ilk üniversitesi olan ve 1992 yýlýnda kurulan Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nin ana yerleþkesi çevresindeki Alahan, Anayazý, Derince, Serinyol ve Zülüflühan Mahallelerinin bulunduðu bölgedeki mekânsal ve toplumsal dönüþümü “öðrencileþtirme” kavramý temelinde incelemiþ ve bu kavramýn kentin kýrsal özelliðe sahip mahallelerine olan etkisi üzerinden süreci açýklamaya çalýþmýþtýr. Antakya’nýn kýrsal bölgesinde yer seçen üniversite yerleþkesi, öðrenciler aracýlýðý ile toplumsal ve mekânsal bir dönüþüme yol açmýþtýr. Çalýþma yaþanan bu dönüþümün sermaye sahipleri lehine geliþtiðini göstermekte ve kýrsal alandaki öðrencileþtirme ile soylulaþtýrma arasýndaki iliþkiyi kurmaktadýr. Kýrsal karaktere sahip bir bölgenin öðrencilerin ihtiyaçlarý doðrultusunda yeniden þekillenerek kent merkezinden farklýlaþtýðý, böylece öðrencileþtirme öncülüðünde alanýn kentleþtiði, sermaye sahiplerinin ekonomik güçlerine göre alanýn imar kararlarýnda söz sahibi olabildiði, fiziksel peyzajda deðiþimlerin yaþandýðý, dar gelirlilerin dolaylý da olsa yerinden edildiði bir sürecin gerçekleþtiði, bu çalýþmada elde edilen önemli bulgular arasýndadýr.

Anahtar Kelimeler: Antakya, konut politikasý; öðrencileþtirme; soylulaþtýrma.

Analysis of the Current Dynamics of Gentrification: "Studentification" Process and its Impact in Serinyol/Antakya Case

Ahmet Suvar Aslan, Bilge Çakýr
Hatay Mustafa Kemal University, Faculty of Architecture, Department of City and Regional Planning, Hatay

The concept of gentrification has been transformed since the first day the concept emerged. Today, the definition of gentrification, its spatial scale, and its geographical location has changed and the definition has been reconceptualized. One of the new gentrification concepts introduced at the beginning of the 21st century is the concept of "studentification", which was translated into our language as "öðrencileþtirme". This study examines the spatial and social transformation in the region where Alahan, Anayazý, Derince, Serinyol and Zülüflühan neighborhoods are located around the main campus of Hatay Mustafa Kemal University, which was the first university of Hatay and established in 1992, on the basis of the concept of "studentification", and tries to explain the process through the effect of the concept on the city's rural neighborhoods. The university campus chooses a place in the rural area of Antakya, has led to a social and spatial transformation through students. The study shows that this transformation has developed in favor of capital owners and establishes the relationship between studentification and gentrification in rural areas. In the study, where a rural area differentiated from the city center by being reshaped in line with the needs of students, thus the area is urbanized under the leadership of studentification, the capital owners can have a say in the development decisions of the area according to their economic power, changes are experienced in the physical landscape, and the low-income is indirectly displaced are among the significant findings.

Keywords: Antioch, housing policy; studentification; gentrification.

Sorumlu Yazar: Ahmet Suvar Aslan, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
×
APA
MLA
Chicago
Kopyalandý!
ATIF KOPYALA
LookUs & Online Makale