Planlama Dergisi
Þehirleri Hacklemek: Mimarlýk ve Siber Güvenlik Baðlantý Noktasýnda Þehircilik için Yeni Bir Metodoloji [Planning]
Planning. 2024; 34(1): 58-71 | DOI: 10.14744/planlama.2024.32704

Þehirleri Hacklemek: Mimarlýk ve Siber Güvenlik Baðlantý Noktasýnda Þehircilik için Yeni Bir Metodoloji

Alp Arda1, Kenan Kural2
1Mimarlýk ve Tasarým Bölümü, Politecnico Di Torino, Torino
2Mastercard, Siber Güvenlik Danýþmanlýðý, Ýstanbul

Mimarlýk, kent planlama ve siber güvenlik kesiþimini inceleyen bu makale, mimarlarý ve þehir plancýlarýný "urban/archi-hacker" olarak tanýtarak kentsel tasarýma yeni bir yaklaþým önermektedir. "Bir mimar ve/veya þehir plancýsý bir þehri bir program olarak görse ve bir hacker gibi davransa ne olur?" sorusuyla harekete geçen bu çalýþma, kentsel kimlikleri hackleme metodolojileri üzerinden yeniden hayal etmek için spekülatif mimarlýða dalmaktadýr. Mimarlarýn ve þehir plancýlarýnýn þehri bir program olarak görmeleri için sa-vunuda bulunarak, kentsel çevreleri spekülatif olarak deðiþtirmek için “de-code”, “encode” ve “re-code” metotlarýný özetlemektedir. “De-code” aþamasý, þehrin dokusunu literatür, haritalar ve veriler üzerinden analiz etmektedir. “Encode”, “de-code” bulgularýna dayanarak bir taslak formüle ederken, “re-code” spekülatif hackleme müdahalelerini vizyon ederek stratejik, yaratýcý çözümler üretmektedir. Bu metodoloji, spekülatif bir çerçeve içinde sunulmuþ olup, belirli kentsel baðlamlara uyarlanabilir, dinamik ve iteratif bir süreç önerir. Bu yaklaþým, sadece mimari normlarý sorgulamakla kalmýyor, ayný zamanda mimarlar, þehir plancýlarý ve kentsel alanlar arasýndaki diyaloðu da zenginleþtirmektedir. Makale, mimarlýk ve þehir planlamasýný siber güvenlikle bütünleþtirerek, þehirlerin sosyal dinamiklerini—ekonomik, kültürel ve fiziksel boyutlarýyla birlikte—kapsamlý bir þekilde ele almayý teþvik eder. Sürekli kentsel yeniliklerin geleceðini hayal ederken, “urban/archi-hacker”larýn sürekli olarak manzaralarý dönüþtürebilecek bir geleceði öngörür. Bulgular, doðasý gereði spekülatif olup, bu metodolojinin dinamik ve uyarlanabilir bir kentsel geleceði teþvik etme potansiyelini vurgular, ayný zamanda mimarlýk-hackleme metodolojileri için yeni olanaklar sunar.

Anahtar Kelimeler: Program olarak þehir, þehir kodlama; siber güvenlik; þehirleri hacklemek; spekülatif mimarlýk; þehircilik.

Hacking Cities: A New Methodology for Urbanism at the Nexus of Architecture and Cybersecurity

Alp Arda1, Kenan Kural2
1Department of Architecture and Design, Politecnico Di Torino, Torino, Italy
2Mastercard, Cyber Security Advisory, Ýstanbul, Turkey

Exploring the intersection of architecture, urbanism, and cybersecurity, this paper introduces architects and urban planners as “urban/archi-hackers,” proposing a novel approach to urban design. Prompted by the question, "What if an architect and/or urban planner viewed a city as a program and acted like a hacker?", it delves into speculative architecture to reimagine urban identities through hacking methodologies. Advocating for architects, and urban planners to view the city as a program, it outlines “de-code,” “encode,” and “re-code” phases to speculatively alter urban environments. The “de-code” phase analyzes the city's fabric through literature, maps, and data. “Encode” formulates a blueprint based on the “de-code” findings, while “re-code” envisions speculative hacking interventions to generate strategic, creative solutions. This methodology, embedded in a speculative framework, proposes a dynamic, iterative process adaptable to specific urban contexts. This approach not only challenges architectural norms but also enriches the dialogue between architects, urban planners, and urban spaces. The paper introduces a new lexicon for urban engagement by integrating architecture and urban planning with cybersecurity, emphasizing a comprehensive understanding of cities' social dynamics, including socio-economic and socio-cultural, as well as physical dimensions. It envisions a future of continuous urban innovation, where “urban/archi-hackers” perpetually transform landscapes. By prioritizing curiosity and imaginative engagement, the findings, inherently speculative, underscore the potential of this methodology to foster a dynamic, adaptable urban future, opening new possibilities for archi-hacking methodologies.

Keywords: City as a program, city coding; cybersecurity; hacking cities; speculative architecture; urbanism.

Alp Arda, Kenan Kural. Hacking Cities: A New Methodology for Urbanism at the Nexus of Architecture and Cybersecurity. Planning. 2024; 34(1): 58-71

Sorumlu Yazar: Alp Arda, Italy
Makale Dili: Ýngilizce
LookUs & Online Makale