Detection and Analysis Approach of The Threshold Spaces: The Case of Sakarya/Adapazarı City Center [Planning]
Planning. 2024; 34(2): 166-184 | DOI: 10.14744/planlama.2024.80947

Detection and Analysis Approach of The Threshold Spaces: The Case of Sakarya/Adapazarı City Center

Beyza Çilli1, Mehtap Ozbayraktar2
1Department of Architecture, Bülent Ecevit University Faculty of Architecture and Design, Zonguldak, Turkey
2Department of Architecture, Kocaeli University Faculty of Architecture and Design, Kocaeli, Turkey

While there are several studies on space analysis in the literature, the analysis of threshold spaces is a subject that has received insufficient attention. To address this insufficiency, the study aims to test the approach proposed for the detection and analysis of threshold spaces, using the example of Atatürk Park/ Şemsiyeli Bahçe (Umbrella Garden) in the city center of Adapazarı / Sakarya, Turkey. The three-stage study was carried out by determining potential threshold spaces in the first stage; selecting the threshold space to be analyzed among potential threshold spaces and conducting the document analysis and on-site detection of this threshold area in the second stage; and observing the selected potential threshold space using the behavioral mapping technique in the third stage. The observation criteria used in the study (observation days, periods, the number of observed places and the additional techniques used) were developed by taking reference from research in the literature. In this way, a detection and analysis model that provides a clearer workflow to the behavioral mapping method and is more specific and suitable for the analysis of threshold spaces was explained and tested with a case study. As a result of the study, by interpreting the space observed on site, it was revealed that threshold spaces can contain thresholds of many different sizes. The study proposes a roadmap for the analysis of threshold spaces or spaces in general, containing valuable data for researchers interested in observing the actions that define spaces and creating designs appropriate to these actions.

Keywords: Adapazarı/Sakarya city center, behavioral mapping techniques; on-site observation; threshold space, threshold space analysis.

Eşik Mekânlarının Tespit ve Analizi Üzerine Bir Yaklaşım: Sakarya/Adapazarı Kent Merkezi Örneği

Beyza Çilli1, Mehtap Ozbayraktar2
1Bülent Ecevit Üniversitesi, Mimarlık Ve Tasarım Fakültesi, Bina Bilgisi Ana Bilim Dalı, Zonguldak
2Kocaeli Üniversitesi, Mimarlık Ve Tasarım Fakültesi, Bina Bilgisi Ana Bilim Dalı, Kocaeli

Literatürde mekan analizi ile ilgili birçok çalışma olmasına rağmen, eşik mekanlarının analizi yeterince ilgi görmeyen bir konudur. Bu yetersizliği gidermek amacıyla çalışma, literatürdeki boşluğa yanıt olarak geliştirilen eşik mekan tespit ve analiz yaklaşımı önerisinin Adapazarı/ Sakarya kent merkezindeki Atatürk Parkı/Şemsiyeli Bahçe örneğinde test edilmesini amaçlamaktadır. Gerçekleştirilen üç aşamalı çalışma, ilk aşamada potansiyel eşik mekanlarının belirlenmesi; ikinci aşamada analiz edilecek eşik mekanının potansiyel eşik mekanları arasından seçimi, döküman analizi ve bu eşik alanının yerinde tespiti; üçüncü aşamada ise davranışsal haritalama tekniği kullanılarak seçilen potansiyel eşik mekanının yerinde gözlemlenmesi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada kullanılan gözlem kriterleri (gözlem günleri, aralıkları, gözlemlenen mekan sayısı ve kullanılan ek teknikler), literatürdeki araştırmalardan referans alınarak eşik mekanların araştırılmasını mümkün kılacak şekilde yapılan önerilerle geliştirilmiştir. Bu sayede davranışsal haritalama yöntemine daha net bir iş akışı kazandıran, eşik mekanların analizi için ise daha spesifik ve amaca uygun olarak önerilen bir tespit ve analiz modeli açıklanmış ve bir vaka çalışmasında denenmiştir. Çalışma sonucunda yerinde gözlemlenen mekanın yorumlanmasıyla eşik mekanlarının birçok farklı boyutta eşik içerebildiği ortaya çıkarılmıştır. Çalışma eşik mekanların veya genel olarak mekanların analizi için bir yol haritası önermektedir, dolayısıyla mekanları tanımlayan eylemleri gözlemlemek ve bu eylemlere uygun tasarımlar oluşturmakla ilgilenen araştırmacılar için değerli veriler içermektedir.

Anahtar Kelimeler: Adapazarı/Sakarya kent merkezi, davranış haritası tekniği; yerinde gözlem; eşik mekân, eşik mekân analizi.

Beyza Çilli, Mehtap Ozbayraktar. Detection and Analysis Approach of The Threshold Spaces: The Case of Sakarya/Adapazarı City Center. Planning. 2024; 34(2): 166-184

Corresponding Author: Beyza Çilli, Türkiye
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale