Bioclimatic and Vernacular Approaches in Hot and Aride Climate at Urban Scale: A Comparison on M'Zab and Yazd Valleys [Planning]
Planning. Ahead of Print: PLAN-47048

Bioclimatic and Vernacular Approaches in Hot and Aride Climate at Urban Scale: A Comparison on M'Zab and Yazd Valleys

Demet Yılmaz Yıldırım1, Hanane Selmani2
1Karadeniz Technical University, Department of Architecture, Trabzon, Turkey
2Karadeniz Technical University, Graduate School of Natural and Applied Sciences, Architecture, Trabzon, Turkey

In recent decades, bioclimatic architecture has become a highly discussed topic among researchers who mainly aim to harmoniously integrate architecture with the environment and even the climate in order to ensure human comfort and well-being. It is aimed to explore the link between vernacular architecture and the bioclimatic approach, highlighting two samples: The M’zab Valley in Algeria and the Yazd Valley in Iran. These cities demonstrate a remarkable adaptation of local societies to hot and arid climatic challenges. By conducting a comparative study, it is noticed striking similarities such as urban fabric, minimization of vegetation, introverted architecture, narrow streets, compact fabric etc. From this study, it is explored how these traditional cities were able to integrate sustainable solutions on the architectural and urban level in order to be able to integrate with the immediate environment. Based on the main factors of the two approaches, bioclimatic and vernacular, this study aims to highlight the understanding of the environmental aspects of historical cities and their know-how, with the aim of preserving and using them in future constructions. This comparison allowed to confirm that both approaches emphasize the deliberate use of local resources, the need to adapt to the prevailing climate and the creation of a built environment that integrates perfectly with nature in order to insure human comfort. Thus it is affirmed that vernacular architecture is a bioclimatic architecture which has been able to meet the needs of the inhabitants, provide comfort and well-being, and has been able to integrate into environment.

Keywords: Vernacular, Bioclimatic, Hot-arid climate, M'Zab Valley (Algeria), Yazd Valley (Iran).

Kentsel Ölçekte Sıcak ve Kurak İklimlerde Biyoklimatik ve Verneküler Yaklaşımlar: M'Zab ve Yazd Vadileri Üzerine Bir Karşılaştırma

Demet Yılmaz Yıldırım1, Hanane Selmani2
1Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mimarlık Bölümü, Trabzon, Türkiye
2Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Anabilimdalı, Trabzon, Türkiye

Son yıllarda, biyoklimatik mimarlık, başta insan konforu ve refahını sağlamak amacıyla mimari çevreyi iklimle uyumlu bir şekilde bütünleştirmeyi amaçlayan araştırmacılar arasında oldukça tartışılan bir konu haline gelmiştir. Bu makalede, vernaküler mimari ile biyoklimatik yaklaşım arasındaki bağlantının kurulması amaçlanmıştır. Bu bağlantı Cezayir'deki M'zab Vadisi ve İran'daki Yazd Vadisi olmak üzere iki örnek üzerinden tartışılarak ortaya konmuştur. Bu şehirler, yerel toplumların sıcak ve kurak iklim zorluklarına karşı gösterdiği olağanüstü uyumu göstermektedir. Bu iki yer arasında karşılaştırma yapıldığında, kentsel doku, bitki örtüsünün minimuma indirilmesi, içe dönük mimari, dar sokaklar, yoğun doku gibi dikkat çekici benzerlikler gözlemlenmiştir. Bu çalışmada, geleneksel kentlerin, çevreleriyle uyum sağlayabilmek için ürettikleri sürdürülebilir çözümleri mimari ve kentsel düzeye nasıl entegre ettikleri incelenmiştir.
Biyoklimatik ve vernaküler yaklaşımların ana faktörlerine dayanan bu çalışma, geleneksel kentlerin çevresel yönlerinin ve yerel bilgi birikimlerinin anlaşılmasını vurgulamayı amaçlamakta olup, bunların gelecekte korunması ve bu bilgilerin kullanılmasını hedeflemiştir. Bu karşılaştırma, her iki yaklaşımın da yerel kaynakların bilinçli bir şekilde kullanılmasına, hâkim iklime uyum sağlanmasına ve insan konforunu sağlamak amacıyla doğa ile mükemmel bir şekilde uyumlu bir yapılı çevre yaratılmasına vurgu yapıldığını doğrulamaya olanak sağlamıştır. Böylece, vernaküler mimarinin, yaşayanların ihtiyaçlarını karşılayabilen, konfor ve refah sağlayan ve çevreye uyum sağlayan bir biyoklimatik mimari olduğu göstermiştir. Ayrıca vernaküler mimarinin biyoklimatik yaklaşımları kentte yapılacak yeni düzenlemelerde önemli bir tasarım yöntemi ortaya koymaktadır. Bu açıdan M'Zab Vadisi (Cezayir), Yazd Vadisi (Iran) üzerine yapılan çalışma Cezayir ve Iran kentleri için veri sağlamanın yanında kurak iklim bölgeleri için mimari ve kentsel düzeye sürdürülebilir çözümleri nasıl ürettikleri bağlamında bir öğreti veya yöntem sağlaması açısından önemlidir.

Anahtar Kelimeler: Vernaküler, Biyoklimatik, Sıcak Kurak İklim, M'Zab Vadisi (Cezayir), Yazd Vadisi (Iran).

Corresponding Author: Hanane Selmani, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale