Design Guidelines for Urban Safety [Planning]
Planning. 2022; 32(1): 162-173 | DOI: 10.14744/planlama.2021.36036

Design Guidelines for Urban Safety

Tuba Koca, Nilgün Çolpan Erkan
Yıldız Technical University, Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of City and Regional Planning, Istanbul

Ensuring security in urban life is one of the primary needs. In ensuring security in the cities around the world, crime prevention activities through environmental designs are carried out as well as the crime prevention efforts of the police forces. Researches shows that spatial arrangements can create prevention against some crimes, therefore crime and fear of crime can be partially reduced as well. Based on this finding, it is seen that Crime Prevention Through Environmental Design - CPTED Guides are used around the world in crime prevention and security. In this study, CPTED Guides, one of the thematic guides included in the urban design guides, are discussed. Firstly, the study briefly discusses the prominent approaches in ensuring urban security, regarding crime and fear of crime in cities. It focuses on the design guidelines that emerge from these approaches. In this context, two safety-oriented urban design guides, Western Australia and Virginia Beach Guides, were reviewed. The Australian Guide was chosen due to the fact that it is a comprehensive, state-level guide and it includes the principles for the preparation of sub-guides; whereas the choice of The Virginia Beach Guide was due to its local scale. These guides were compared in terms of their purpose, scope, stakeholders, techniques and principles. It is seen that, in Turkey, there has not been a planned or organized environmental design or a study for a guide on urban security yet. For this reason, the information provided by these two guides of different scales are taken into consideration for recommendations on a crime prevention through environmental design guide for Turkish cities.

Keywords: CPTED, crime prevention through environmental design, urban safety theories, urban design guidelines.

Kentsel Güvenliğin Sağlanmasında Tasarım Rehberleri

Tuba Koca, Nilgün Çolpan Erkan
Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı, İstanbul

Kentsel yaşam içerisinde güvenliğin sağlanması öncelikli ihtiyaçlardan biridir. Dünya kentlerinde güvenliğin sağlanmasında, emniyet güçlerinin suç önleyici çalışmaları yanı sıra çevresel tasarım yoluyla suç önlenme çalışmaları da gerçekleştirilmektedir. Yapılan araştırmalar mekânsal düzenleme ile bazı suçlara karşı önlemler alınabileceğini ve bu şekilde kısmen suç ve suç korkusunun azaltılabileceğini göstermektedir. Buna dayanarak Dünya’da suç önleme ve güvenlik sağlamada Çevresel Tasarım Yoluyla Suç Önleme (Crime Prevention Through Environmental Design - CPTED) rehberlerinin kullanıldığı görülmektedir. Bu çalışmada da kentsel tasarım rehberleri içinde yer alan, tematik rehberlerden olan, CPTED rehberleri konu edilmektedir. Çalışmada öncelikle kısaca kentlerdeki suç ve suç korkusuna ilişkin, kentsel güvenliğin sağlanmasında öne çıkan yaklaşımlar ele alınmıştır. Bu yaklaşımlardan ortaya çıkan tasarım rehberlerine odaklanılmıştır. Bu bağlamda Batı Avustralya ile Virginia Beach rehberleri olmak üzere, iki adet güvenlik odaklı kentsel tasarım rehberi incelenmiştir. Avusturalya rehberi geniş kapsamlı, eyalet ölçeğinde bir rehber olması ve alt rehberlerin hazırlanmasına ilişkin ilkeleri de içermesi nedeniyle; Virginia Beach rehberi ise daha yerel ölçekte bir rehber olması sebebiyle seçilmiştir. Bu rehberler amaçları, kapsamları, paydaşları, teknikleri ve ilkeleri bağlamında karşılaştırılmıştır. Türkiye’de henüz kentsel güvenliğin sağlanmasına yönelik bir planlı bir çevresel tasarım veya rehber çalışması yapılmadığı görülmektedir. Bu nedenle farklı ölçekteki iki rehberden sağlanan bilgilenme ile Türk kentleri için kurgulanacak çevresel tasarım yoluyla suç önleme rehberi konusunda öneriler ele alınmaktadır.

Anahtar Kelimeler: CPTED, çevresel tasarım yoluyla suç önleme, kentsel güvenlik kuramları, kentsel tasarım rehberi.

Corresponding Author: Tuba Koca, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
×
APA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale