Journal of Planning - Planning: 24 (1)
Volume: 24  Issue: 1 - 2014
OPINION LETTER
1.
Atatürk Orman Çiftliği Surlarındaki İlk Gedik
Savaş Zafer Şahin
doi: 10.5505/planlama.2014.91885  Pages 1 - 3
Abstract |Full Text PDF

2.
Türkiye'de Eko Belediyecilik Modelinin Uygulanabilmesi Üzerine Yaklaşım
Seda H Bostancı
doi: 10.5505/planlama.2014.75047  Pages 4 - 5
Abstract |Full Text PDF

3.Overview Of The Information Society and The Informational City in Turkey
Zeynep Özdemir
doi: 10.5505/planlama.2014.30974  Pages 6 - 9
Abstract |Full Text PDF

4.
Tasarımla aldatmak: Megaproje kabullerinin ardındaki siyaset
Gülçin Tunç
doi: 10.5505/planlama.2014.98852  Pages 10 - 17
Abstract |Full Text PDF

RESEARCH ARTICLE
5.Comparison and evaluation of the urban planning experiences within the framework of the success criteria for the plan – sample of İstanbul
İlker Gölbaşı
doi: 10.5505/planlama.2014.65375  Pages 18 - 25
Şehir planlamada karar alma süreçleri ve uygulama aşamalarının yönlendirilmesindeki eksiklikler nedeniyle kent mekanında fiziksel, sosyal ve ekonomik yönden olumsuz koşullar meydana gelmektedir. Bu temel problemi ele alan bu çalışmada konunun irdelenebilmesi amacıyla İstanbul İli Çevre Düzeni Planı’nın karar alma süreçleri örnek olarak ele alınmıştır. Çalışmada belirlenmiş olan temel problemden hareketle çalışmanın amacı; karar alma süreçleri ele alınmış olan İstanbul İli Çevre Düzeni Planı’nın, plan başarı ölçütleri bakımından incelenerek yurtdışından benzer metropolitan kentlerdeki planlama deneyimleri ile karşılaştırılması ve bu bağlamdaki sorun ve eksikliklerin ortaya konması olarak belirlenmiştir. Çalışmada, İstanbul kenti ile benzerlik gösteren kentler olarak Londra, New York, Lizbon, Montreal ve Paris kentleri seçilmiştir. Bu doğrultuda İstanbul İli Çevre Düzeni Planı ve örnek olarak yurtdışından seçilmiş olan metropolitan kent planları incelenmiş ve İstanbul planına ilişkin planlama süreçleri diğer metropolitan kentlerdeki planlama deneyimleri ile plan-süreç-sonuç yöntemi kullanılarak plan başarı ölçütleri ışığında karşılaştırılarak irdelenmiştir. Kullanılan plan başarı ölçütleri; içsel tutarlılık, kent taleplerine cevap verebilirlik, dışsal tutarlılık, halk katılımı, insan kaynakları ve mali kaynakların kullanımı ve planın etkileme derecesidir. Bu kapsamda İstanbul deneyiminde öne çıkan unsurlar, sorunlar ve eksiklikler saptanmıştır. Sonuç olarak özellikle halk katılımı, insan kaynakları ve mali kaynakların kullanımı ve planın etkileme derecesi ölçütleri bakımından İstanbul planının eksiklikler içermekte olduğu görülmektedir. Bu çalışma bundan sonrası için bu konuda yapılacak bilimsel çalışmalara yön vermesi bakımından önem arz ermektedir.
The physically, socially and economically negative conditions which take place in the urban areas are the results of deficiencies during the decision-making processes and leading to implementation phases of the urban planning activities. For the purpose of examination the subject in this study, which is dealt with this problem, decision-making processes of the Istanbul Environmental Plan were taken as a sample. In view of the main problem specified herein, this paper aims to examine the Istanbul Environmental Plan, which has been addressed with its decision-making processes, in terms of the success criteria for the plan and compare it with the planning experiences from the similar metropolitans abroad as well as to put forward the problems and deficiencies in this regard. In this paper, London, New York, Lisbon, Montreal and Paris were chosen as the cities which share similarities with Istanbul. Accordingly, Istanbul Environmental Plan and metropolitan plans cited from the abroad were examined; planning processes of Istanbul and those of the other metropolitans were compared by using the plan-process-result method under the light of the success criteria for the plan. The success criteria for the plan which are used in this study are internal coherence, plan relevance to the city needs and ambitions, external coherence, public participation, commitment of human and financial resources and effectiveness of the plan. Elements, problems and deficiencies which come forward in Istanbul experience were found out. Consequently, the Istanbul plan is understood to be lacking especially in terms of the public participation, commitment of human and financial resources and effectiveness of the plan. This study is important since it would guide the scientific researches which will be conducted in this field henceforward.

6.Urban Green Area Use and Green Area Satisfaction In Istanbul
Elif Kısar Koramaz, Handan Türkoğlu
doi: 10.5505/planlama.2014.03511  Pages 26 - 34
Yaşam kalitesi ölçütlerinden biri olan kentsel yeşil alanlar, kentsel çevrelerin mekansal bir bileşeni ve kent yaşantısının önemli hizmet sunumlarından biri olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmanın temel amacı İstanbul’un farklı nitelikteki konut alanlarında kentsel yeşil alan kullanım özellikleri ile yeşil alanlardan memnuniyet düzeyinin belirlenmesi ve İstanbul genelinde yeşil alanlara ait bu özelliklerin mekansal olarak analiz edilmesidir.
Çalışma, İstanbul’da yapılaşma süreci ve sosyo-ekonomik özellikleri bakımından farklılık gösteren konut alan alanlarında yürütülen araştırmaya dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda İstanbul’da yeşil alan kullanımı ve yeşil alanlardan memnuniyet açısından ön plana çıkan alanlar tanımlanmış, bu alanlar mekansal olarak vurgulanmıştır. Bu özellikleriyle çalışma İstanbul genelinde yeşil alan kullanım düzeyi ve memnuniyet düzeyi bakımından analitik bir değerlendirme ortaya koyarken, yeşil alanların geliştirilmesine yönelik stratejilere işaret etmekte ve müdahale alanlarını mekansal olarak tanımlamaktadır.
Urban green areas, as one of the determinants of urban quality of life, are considered to be a part of the urban spatial system and one of the crucial public services. The aim of this study is to determine the characteristics of citizens’ urban green area use and green area satisfactions and analyzing the spatial patterns of these characteristics.
The study is based on a research held in residential areas of Istanbul which differ in terms of development process and socio-economic characteristics. The study spatially demonstrates the spatial patterns of green area use and green area satisfaction in Istanbul; and indicates the diversifications according to Istanbul’s residential areas’ socio-economic and spatial attributes. Through these findings, the study provides an analytical assessment of urban green area use and satisfaction levels, moreover gives assistance for potential interventions of improving green areas’ quality and effective utilization in Istanbul, while also spatially addressing these intervention areas.

7.ICT and e-Governance: The web portals of Istanbul Municipality
Egin Zeka, Egin Zeka
doi: 10.5505/planlama.2014.29392  Pages 35 - 41
Bu çalışma, bilişim ve iletişim teknolojilerin yeni yönetim yolları üzerindeki etkisini araştırarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin web sitelerinin bir değerlendirmesini yapmayı amaçlıyor. Buna bağlı olarak, bu araştırma yeni bilişim teknolojilerin- özellikle websitelerin- yerel ölçekteki yönetimi nasıl etkilediğini anlmaya yönelik yapılmıştır. E- yönetim de adlandırılan bu yeni süreç literatürde geniş bir yer almaktadır. Bu makale, mevcut literatürün e-yönetim ile ilgile ana temalarına değinerek İBB’nin web portallarını (websitesi ve diğer platformlar) e-yönetim açısından değerlendirmesini yapmaktadır. Bu bağlamda, İBB’nin web sitelerinin içeriği üç temel konu üzerinden değerlendirilmiştir. Bunlar: bilgi sağlamak, hizmet vermek (e-hizmet), ve halkın katılmını sağlamak olarak sınıflandırılabilir. Bu üç konu ile ilgili belediyenin online uygulamaları incelenmiştir.
This paper deals with the evaluation of the Istanbul Metropolitan Municipality (IMM) web portals in terms of exploring the role of Information and Communication Technologies (ICT) in shaping new ways of governance. It tries to understand in the local (municipal) level the effects of ICTs and specifically the web portals in framing the new governance type which is called “e-governance”. Based on the existing literature on e-governance -by capturing the key aspects in terms of local governance- this paper takes the case of Istanbul Metropolitan Municipality websites by evaluating their character in three main aspects: informative (information share); service provider; and public involving (public participation).

8.Revisiting “Displacement” Through New Forms of Gentrification
Beril Sönmez
doi: 10.5505/planlama.2014.11939  Pages 42 - 53
Bu çalışma, öncelikle soylulaştırma kavramının zaman içindeki evrimi ve değişen anlamlarına değinerek, merkezi ve yerel yönetimlerin “ekonomik gelişme ve büyüme” söylemi üzerinden ulusal ve ulusaşırı sermayeyle işbirliğine girerek kent mekanını yeniden düzenlemeye dair hayata geçirdiği projelerin soylulaştırma kavramıyla birlikte düşünülmesinin önemine odaklanmaktadır. Kentsel dönüşüm adı altında dolaşıma sokulan ve kent merkezinde dar gelirli kesimlerin yaşam alanlarını veya gecekondu mahallerini yıkmak suretiyle yerlerine sıfırdan inşa edilen veya boş ve atıl kalmış kent toprağı üzerine “yeni inşa edilen” projeler bir yandan kent mekanının giderek daha varlıklı kesimler için yeniden üretilmesi anlamına gelirken bir yandan da bir yerinden etme ve mülksüzleştirme döngüsü tesis etmektedir. Bu anlamda, çalışmanın ikinci kısmında, soylulaştırmanın yeni biçimlerini anlarken, “yeni inşa yoluyla soylulaştırma” kavramıyla sürecin tanımlayıcı bir öğesi olan “yerinden edilme” süreçleri birlikte ele alınmıştır. Makalenin temel hedeflerinden biri de, neoliberal kentsel stratejilerin sistematik bir sonucu olan yerinden edilme süreçlerinin irdelenmesinde karşılaştırmalı bir perspektifin benimsenmesine ve yeni yöntem arayışlarının önemine vurgu yapmaktır. Bugün hem küresel ölçekte işleyen mekan siyasetini tartışabilmek hem de bunun yerel düzeyde çeşitlenen işleyiş biçimleri ve sonuçlarına bakabilmek açısından kent çalışmaları alanında “yeni inşa yoluyla soylulaştırma”nın ve “yerinden edilme”nin farklı coğrafyalardaki tezahürlerine odaklanmak kaçınılmazdır.
The last three decades has witnessed a proliferation of discourses produced by central and local governments on “economic growth and urban development”, all of which are embodied in projects developed by public-private sector cooperation, and which serve as the major tool to reorder and reproduce cities through new ways of capital accumulation. With reference to the evolution and changing meanings of gentrification, this study aims to discuss the frameworks in which these projects are to be considered as new forms of gentrification rather than as “urban regeneration projects”. Offering residential or multi-functional uses for middle- or upper-middle classes, these projects often pop up in neighborhoods of low-income inhabitants, and mostly involve the demolition of existing social housing or squatter settlements, thus causing severe forms of displacement and dispossession among former inhabitants. In this sense, it is necessary to create an overview of the concept and forms of displacement generated by new-built gentrification and the methodological questions in studying it. As a means to grasping the global geography of gentrification in its multiple forms and consequences, a new perspective of comparative urbanism and a place-based approach is indispensable. This study emphasizes the need to re-conceptualize both gentrification and displacement with reference to their various manifestations in different urban geographies, and thus offers a theoretical outline to frame displacement as a systematic result of gentrification, which, in its new forms, operates as today’s major neoliberal urban strategy.

LookUs & Online Makale