Antalya Büyükþehir Belediyesi Plan Kararlarýnýn 6360 Sayýlý Büyükþehir Kanunu Kapsamýnda Deðerlendirilmesi [Planning]
Planning. 2015; 25(2): 85-92 | DOI: 10.5505/planlama.2015.77487

Antalya Büyükþehir Belediyesi Plan Kararlarýnýn 6360 Sayýlý Büyükþehir Kanunu Kapsamýnda Deðerlendirilmesi

Levent Hansu
Konyaaltý Belediye Baþkanlýðý, Plan Ve Proje Müdürlüðü

Kentsel yerleþmelerin iç ve dýþ göçlerle her geçen gün büyümesi büyükþehir kavramýnýn ve kanunlarýnýn da deðiþmesine neden olmuþtur. Bu büyüme beraberinde yerel yönetimlerin sýnýrlarýný da deðiþmesini beraberinde getirmiþtir. Özellikle Büyükþehir Belediye sýnýrlarý bu büyümeye baðlý olarak her geçen gün geniþletilmiþtir. 2004 yýlýnda yürürlüðe giren 5216 sayýlý Büyükþehir Belediyesi Kanunu ile sýnýrlarýn belirlenmesinde, ölçek ve nüfus kriterleri getirilmiþ, bu kanunla “pergel” (yarýçap) düzenlemesi olarak adlandýrýlan yöntemle sýnýr geniþletmeleri yapýlmýþtýr. Ancak, bu kanunun eksiklerinin giderilmesi ve yeni Büyükþehir Belediyelerinin kurulabilmesi için 2012 yýlýnda yeni kanuni düzenlemeye gidilmiþtir. 6360 sayýlý Kanun ile Büyükþehir kavramý ve sýnýrlarý yeniden belirlenmiþtir. Kanunda temel amaçlardan biri de planlama ve koordinasyon açýsýndan imkanlarýn en yetkin birim tarafýndan yönlendirilmesi düþünülmektedir. Bu yönüyle en geniþ ölçekte daha verimli, hýzlý ve kaliteli hizmetin oluþacaðý; imar bütünlüðü, iþbölümü ve kaynaklarýn verimli kullanýmý ile en uygun þekilde hizmet bütünlüðünü hedeflenmektedir. Ýlçelerin ve köylerin büyükþehir sýnýrlarýna dahil edilmesiyle gelir artýþý, zengin hizmet donanýmý, uzman personel ve bütünlükçü hizmet anlayýþý sayesinde Büyükþehirin sahip olduðu imkanlara kavuþturulacaðý düþünülmektedir. Günümüzde halen devam etmekte olan tartýþmalar sonrasýnda 6360 sayýlý Büyükþehir Kanunu Mart 2014 yerel seçim sonrasýnda uygulamaya girmiþtir. Kanununun yürürlüðe girdiði tarihten günümüze kadar geçen 1 yýllýk süreç göz önüne alýnarak büyükþehir ve ilçe belediye meclislerini nasýl etkilediði araþtýrýlarak, Antalya Büyükþehir Belediye Meclisince karara baðlanan imar planý konularý niceliksel olarak deðerlendirilmiþtir.

Anahtar Kelimeler: 5216 ve 6360 Büyükþehir Yasasý, Antalya Büyükþehir Belediye Meclisi

Evaluation of Antalya Metropolitan Municipality Planning Decisions under Metropolitan Law No. 6360

Levent Hansu
Konyaaltý Belediye Baþkanlýðý, Plan ve Proje Müdürlüðü, Antalya

Each passing day, the growth of urban settlements due to internal and external migration has led to changes in the concepts of law and the metropolis. This growth has also caused a change in the boundaries of local governments. The boundaries of metropolitan municipalities in particular expand every day due to growth. Metropolitan Municipality Act No. 5216, which went into effect in 2004, specified scale and population criteria, expanding borders using a “compass” (radius) method of arrangement. However, in order to remedy the deficiencies of this act and address the establishment of new metropolitan municipalities, new legislation was adopted in 2012. With Act No. 6360, the concepts of borders and the metropolis were redefined. Regarding planning and coordination, an aim of the act was to reassign management responsibilities in an effort to provide faster, more efficient, and higher-quality service to the largest communities, ensuring the integrity of service with zoning integrity, distribution of labor, and efficient use of resources. It is believed that municipal facilities will converge owing to a growth in revenue derived from the inclusion of towns and villages, enhancements in service equipment, a more qualified workforce, and a holistic approach to service. Metropolitan Law No. 6360 went into effect after municipal elections in March 2014. Today, discussions are still ongoing. Decisions of the Antalya Metropolitan Assembly regarding zoning plans made in the year between the enactment of the law and the present are quantitatively evaluated, and their effects on metropolitan and district councils are investigated.

Keywords: Metropolitan Laws Numbered 6360 and 5216, Metropolitan Municipal Council of Antalya.

Levent Hansu. Evaluation of Antalya Metropolitan Municipality Planning Decisions under Metropolitan Law No. 6360. Planning. 2015; 25(2): 85-92

Sorumlu Yazar: Levent Hansu, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale