Kent Planlama ve Kentsel Altyapý Ýliþkisinin Evrimi [Planning]
Planning. 2018; 28(1): 6-11 | DOI: 10.14744/planlama.2018.75547

Kent Planlama ve Kentsel Altyapý Ýliþkisinin Evrimi

Savaþ Zafer Þahin
Atýlým Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Ankara

Ýklim deðiþikliði ve ekolojik bozulmanýn sebep olduðu felaketler karþýsýnda kentlerin geleceði kent planlamasý ile kentsel altyapý arasýndaki hassas denge ile doðrudan iliþkili hale gelmiþtir. Kentlerdeki risklerin yönetilmesi, mevcut altyapýnýn kapasitesinin yönetimi ve iklim deðiþikliði karþýsýnda uyumlaþtýrýlmasý için kent planlama ve kentsel altyapý arasýndaki iliþkinin yeniden ele alýndýðý bütünleþik sürdürülebilir kent planlama ve yönetimi yaklaþýmlarý uzun bir süredir tartýþýlmaktadýr. Özellikle son otuz yýldýr, dünyanýn farklý ülkelerinde çeþitli sebeplerle kent planlamasý ile kentsel altyapý yatýrýmlarýnýn ayrýþan bir çizgi izlediði görülmektedir. Neoliberal politikalarýn etkisi altýnda kentsel projelerle kent planlama süreci kentsel rantýn yeniden daðýtýldýðý bir mekanizmaya dönüþtürülürken, kentsel altyapý yatýrýmlarý da yer yer bu dönüþümün etkilerini siyasi açýdan meþrulaþtýracak mega projeler olarak topluma sunulmaktadýr. Bu kopuþ kaynaklarýn verimli ve etkin kullanýlamamasýna, kentsel ekosistemin olumsuz etkilenmesine ve kentsel gündelik yaþamýn kýrýlganlaþmasýna ve kesintiye uðramasýna sebep olmaktadýr. Planlama ile altyapýyý yeniden bir arada ele alacak bir çerçevenin geliþtirilmesi kaçýnýlmaz bir ihtiyaç halini almýþtýr.

Anahtar Kelimeler: Bütünleþik çerçeve, iklim deðiþikliði; kent planlama; kentsel altyapý; sürdürülebilirlik.

Evolution of the Relationship between Urban Planning and Urban Infrastructure

Savaþ Zafer Þahin
Department of Political Science and Public Administration,Atýlým University, Ankara, Turkey

In the face of disasters caused by climate change and ecological degradation, the future of cities has become closely interrelated with the sensitive balance between urban planning and urban infrastructure. Integrated sustainable urban planning and management approaches, where the relationship between urban planning and urban infrastructure is re-examined to manage urban risks, manage the capacity of existing infrastructure, and adapt to climate change have been discussed for a long time. Particularly in the last 2 to 3 decades, in various countries and for different reasons, urban planning and urban infrastructure investments have diverged. Under the influence of neo-liberal policies, the urban planning process has often been transformed into a mechanism of re-distributing urban rents via urban projects, and urban infrastructure investments are presented to society as mega projects to help legitimize the effects of this transformation politically. This dissociation results in an inefficient and ineffective use of resources, a negative effect on the urban ecosystem, and an urban daily life that is fragile and disrupted. The development of a framework that re-integrates planning with infrastructure is an inevitable necessity.

Keywords: Climate change, integrated framework; urban planning; urban infrastructure; sustainability.

Savaþ Zafer Þahin. Evolution of the Relationship between Urban Planning and Urban Infrastructure. Planning. 2018; 28(1): 6-11

Sorumlu Yazar: Savaþ Zafer Þahin, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale