2002 Sonrasý Milli Parklar Kanunu Kapsamýnda Ýlan Edilen Doða Koruma Alanlarýna Eleþtirel Bir Bakýþ [Planning]
Planning. 2020; 30(2): 242-256 | DOI: 10.14744/planlama.2020.63625

2002 Sonrasý Milli Parklar Kanunu Kapsamýnda Ýlan Edilen Doða Koruma Alanlarýna Eleþtirel Bir Bakýþ

Gencay Serter
Tarým ve Orman Bakanlýðý, Doða Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüðü, Ankara

Neoliberal politikalar, birçok alanda olduðu gibi doða koruma ala-nýnda da yýkým yaratan bir süreci ortaya çýkarmýþlardýr. Ancak bu sonuçlar toplumun deðiþik kesimleri tarafýndan birbirinden farklý biçimde algýlanmýþ ve yorumlanmýþtýr. Türkiye’de de neoliberal politikalarýn en katýksýz ve sert uygulandýðý dönem olarak 2002 sonrasý süreçte; doða koruma alanýnda yapýlan uygulamalar, siyasi temsilciler ve ortaya çýkan politikalarýn uygulayýcýlarý bürokratlar tarafýndan farklý biçimde yorumlanýrken; doða koruma alanýnda faaliyet gösteren STK’lar, meslek odalarý ve bir kýsým sivil halk tara-fýndan tam tersi þekilde açýklanmýþ ve yoðun þekilde eleþtiriye tabi tutulmuþtur. Makale kapsamýnda bu farklýlýklarý nesnel ve objektif bir þekilde ortaya koymak için korunan alanlarýn 2002 sonrasýnda hem nicel hem de nitel açýdan deðiþimi incelenmiþtir. Bu kapsamda 2002 sonraki süreçte 2873 sayýlý Milli Parklar Kanunu uyarýnca ilan edilen korunan alanlarda (Tabiatý Koruma Alaný, Milli Park, Tabiat Parký ve Tabiat Anýtý) ortaya çýkan niceliksel deðiþimlerin, korunan alanlarla ilgili olarak kabul görmüþ uluslararasý kýstaslar çerçevesinde nitelik açýsýndan gerçekten ne ifade ettiði ve nasýl bir sonuç ortaya koyduðu belirlenmeye çalýþýlmýþtýr. Bu þekilde 2002 sonraki süreçte korunan alanlarla ilgili olarak çoðu zaman basit bir istatistik veri olarak ele alýnan ve tartýþmalara yol açan deðiþimlerin, Türkiye özelinde doða koruma açýsýndan gerçek anlamda nasýl bir sonuç yarattýðý nesnel bir çerçevede ortaya konulmaya çalýþýlmýþtýr.

Anahtar Kelimeler: Korunan alan, milli park, tabiat anýtý; tabiat parký; tabiatý koruma alaný.

Critical Outlook on Nature Protection Areas Which Announced According to 2873 National Park Law After 2002

Gencay Serter
Ministry of Agriculture and Forestry, General Directorate of Nature Conservation and National Parks, Ankara

Neoliberal politics revealed the process which creates the dest-ruction in nature protection area just like in the other areas. However, these consequences are perceived and interpreted differently by the people from different parts of the society. Altho-ugh practices in the nature conservation sector were interpreted by political actors and beurocrats as the practitioners of these politics in different way; but NGO’s, proffesional chambers and some of the civil society interpreted these politics in the exact opposite way and criticised intensively in post-2002 period which is the period contains pure neoliberal practices. In this article, in order to evaluate differences in practical and objective way, quantitative changes related conservation areas evaluated together with qualitative changes. With in this scope, quantitative changes according to international criterias evaluated with qualitatif changes about declerated conservation areas according to 2873 National Park Act (National Park, Nature Conservation Areas, Nature Park, Nature Monumet). After 2002, changes about protected areas usually evaluated as a simple statistical data. But actually data about conservation areas are always controversial in Turkey. By this way, consequences of these changes to Turkey evaluated in this article from the point of nature protection.

Keywords: Protected area, national park; nature monument; nature park; nature conservation area.

Gencay Serter. Critical Outlook on Nature Protection Areas Which Announced According to 2873 National Park Law After 2002. Planning. 2020; 30(2): 242-256

Sorumlu Yazar: Gencay Serter, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale