Ýzmir’de Kentsel Dönüþüm Projelerinde Sürdürülebilir Ýnþaat Atýk Yönetiminin Deðerlendirilmesi [Planning]
Planning. 2017; 27(2): 169-179 | DOI: 10.14744/planlama.2017.41636

Ýzmir’de Kentsel Dönüþüm Projelerinde Sürdürülebilir Ýnþaat Atýk Yönetiminin Deðerlendirilmesi

Yakup Egercioðlu1, Ayþe Ýregöl2
1Ýzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Þehir Ve Bölge Planlama Bölümü, Ýzmir
2Ýzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kentsel Dönüþüm Programý, Ýzmir

2012 yýlýnda 6306 sayýlý Afet Riski Altýndaki Alanlarýn Dönüþtürülmesi hakkýndaki yasasýnýn onaylanmasýyla birlikte kentsel dönüþüm projelerinin uygulanmasýnda hýzlý bir artýþ gündeme gelmiþtir. Bu nedenle, Ýzmir’de %60’a varan çarpýk yapýlaþmanýn sonucu olarak; ekonomik ömrü dolan betonarme yapýlarýn kentsel dönüþüm ihtiyacý ve bu uygulamalar ile birlikte ortaya çýkan atýklarýn çevreyi kirletecek olmasý nedeniyle “sürdürülebilir atýk yönetimi” önemli bir konu olarak karþýmýza çýkmaktadýr. Ayrýca, Dünya’da ve Türkiye’de Kentsel dönüþüm projelerinde bina yýkýmlarýnda olmasý gereken sürdürülebilir bakýþ açýsý; ortaya çýkan bina atýklarýnýn çevreye zarar vermeden geri kazanýmýný önemli hale getirmektedir. Günümüzde bina atýklarý ile ilgili, kontrolsüz bina yýkýmlarý, yýkým ve döküm sahalarýndaki gerekli dönüþümün yapýlamamasý, atýk döküm sahalarýnýn yetersiz kalmasý, boþ alanlara yasa dýþý olarak inþaat atýklarýnýn dökülmesi çevre kirliliðine sebep olmaktadýr bu nedenle gerekli düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadýr. Türkiye genelinde 6.5 milyon yapýnýn dönüþümü ve Ýzmir için ise 600 bin binanýn kentsel dönüþüm kapsamýnda yýkýlacak olmasý, bina atýklarýnýn ne þekilde “yok edileceði” ya da “deðerlendirileceði” konusunda problemleri ortaya çýkarmaktadýr. Önemli bir sorun olan bina atýklarýnýn sürdürülebilir kentsel dönüþüm sürecinde nasýl bir organizasyon ile deðerlendirilebileceðidir. Çalýþma kapsamýnda yýkýmlarý gerçekleþtirilen Bornova Yücel-Aydoðan Apartmanlarý ve Kadifekale Kentsel Dönüþüm Projeleri incelenerek daha saðlýklý ve “sürdürülebilir atýk yönetimi” için deðerlendirmeler yapýlmýþtýr.

Anahtar Kelimeler: Bornova, inþaat atýk yönetimi, Kadifekale, kentsel dönüþüm projeleri, sürdürülebilirlik.

Evaluation of Sustainable Construction Waste Management for Urban Regeneration Project in Izmir

Yakup Egercioðlu1, Ayþe Ýregöl2
1Department of City And Regional Planning, Izmir Katip Celebi University, Izmir, Turkey
2Institute of Applied Science, Department of Urban Regeneration, Izmir Katip Celebi University, Izmir, Turkey

In May of 2012, with the approval of law on Transformation of Disaster Risk Areas (no. 6306), a rapid increase in the implementation of urban transformation projects was observed. Therefore as a results of 60% of unplanned urbanization in Izmir, the need of urban transformation for the reinforced concrete structures and the environmental waste produced in conjunction with these applications “sustainable construction waste management” has emerged as an important topic. In addition, it should be sustainable perspective in building demolition in urban regeneration projects in the world and Turkey; without harming the environment makes it important for the emerging construction waste recycling. Today, about building waste is needed the neccessary arrangements because uncontrolled building demolitions, failure to hold the necessary transformation of destruction and waste dump, the inadequacy of the waste disposal site, loss of construction waste illegally in space cause environmental pollution. The demolishing of 6.5 million buildings in overall Turkey and demolishing of 600.000 buildings in Izmir gives rise to the issue of how to eliminate or make productive use of the construction waste from the destruction. An important issue is the sustainability of the construction waste which can be assessed by asking questions of how to organize such construction waste during the urban transformation process. In this study, Bornova-Yucel Aydogan Apartments and Kadifekale Urban Regeneration Projects which were investigated for a better evaluation on sustainable construction waste management.

Keywords: Bornova, construction waste management, Kadifekale, urban regeneration project, sustainability.

Yakup Egercioðlu, Ayþe Ýregöl. Evaluation of Sustainable Construction Waste Management for Urban Regeneration Project in Izmir. Planning. 2017; 27(2): 169-179

Sorumlu Yazar: Yakup Egercioðlu, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale