Ara Toplu Taþýma Sistemlerinde Güvenlik Algýsý: Ýstanbul’da Minibüs Örneði [Planning]
Planning. 2020; 30(1): 104-117 | DOI: 10.14744/planlama.2019.29981

Ara Toplu Taþýma Sistemlerinde Güvenlik Algýsý: Ýstanbul’da Minibüs Örneði

Melis Oðuz
Beykent Üniversitesi Mühendislik-Mimarlýk Fakültesi, Endüstriyel Tasarým Bölümü, Ýstanbul, Türkiye

Kentsel taþýmacýlýkta önemli bir yeri olmasýna raðmen minibüs ve ara toplu taþýma sistemleri Türk yazýnýnda yeterince yer bulamamýþtýr. Ýhtiyaçlarý karþýlan(a)mayan ve hýzla büyüyen kentsel nüfusun ihtiyaçlarýna cevap olarak ortaya çýkan minibüs taþýmacýlýðý, kendiliðinden ve enformel geliþen bir kent kültürüne de ýþýk tutmasý açýsýndan önemlidir. Doðasý gereði belirsizlik ve kuralsýzlýðýn etkin olduðu minibüs taþýmacýlýðý kiþisel güvenlik ile ilgili kaygý ve korkularý arttýrýcý etkiye sahiptir. Bu makale, Ocak ve Þubat 2018’de gerçekleþtirilen odak grup çalýþmalarýnda elde edilen veriler ýþýðýnda güvenlik algýsý ve güvenlik algýsýný etkileyen etmenleri ortaya çýkarmayý hedeflemektedir. Bu çalýþma güvenlik algýsýnýn; bir sistemin nasýl çalýþtýðýnýn ve özgün niteliklerinin anlaþýlmasý için anahtar nitelikte olduðunu savunmaktadýr. Çalýþma bulgularý, görüntü ve konforun güvenlik algýsýný etkileyen önemli faktörler olduðunu ortaya koymuþtur. Görsel, iþitsel ve kokusal uyaranlar minibüsün özel bir iþletme olduðunu vurgular nitelikte olduðundan yolcular minibüste, bir toplu taþýma sisteminde özel mekan kurgusuna maruz kalmakta, bu da güvenlik algýlarýný olumsuz etkilemektedir. Çalýþmadan elde edilen bir önemli bulgu da katýlýmcýlarýn minibüs taþýmacýlýðýný tercih deðil mecburiyet olarak tarif etmeleri ile ilgilidir. Odak grup tartýþmalarýnýn açýk bir þekilde ortaya koyduðu üzere katýlýmcýlar kendi korku ve rahatsýzlýklarýný hafifletebilmek için stratejik taktikler geliþtirmekte, yolculuklarý ile ilgili hal ve tavýrlarýný; inmesi gereken durakta inmemek, seyahat zamanlamasýný deðiþtirmek gibi güvenlikle ilgili yeni kýrýlganlýklar geliþtirmelerine sebep olan belirli deðiþiklikler yaparak modifiye etmektedirler. Esneklik, büyüklük ve sunduðu hizmet açýsýndan deðerlendirildiðinde minibüs taþýmacýlýðýnýn potansiyelleri olduðu kadar zayýf yönleri de bulunmaktadýr. 32 milyon günlük yolculuk hacmi olan metropoliten bir þehirde, basit bir arz-talep dengesine dayalý olarak geliþmiþ enformel bir sistemin dinamiklerini anlamak önemlidir. Minibüs taþýmacýlýðý, yolcu taleplerini, kentin mekânsal sýnýrlýlýklarýný ve ulaþým planlamasý mekanizmalarýný anlamak için önemli bir araþtýrma sahasýdýr. Minibüs taþýmacýlýðýnýn iyileþtirilmesine yönelik çalýþmalar verimli olmayacaktýr; ancak bu sistemin derinlemesine bir analizinin yapýlmasý, mevcut toplu taþýma sistemlerinin geliþtirilmesi için bir araç olma potansiyeli taþýmaktadýr.

Anahtar Kelimeler: Ara toplu taþýma, güvenlik algýsý; minibüs; Ýstanbul; toplu taþýma.

Perception of Safety within Intermediate Public Transportation Systems: The Case of Minibüs' in Ýstanbul

Melis Oðuz
Department of Industrial Design, Beykent University Faculty of Engineering and Architecture, Ýstanbul, Turkey

Minibüs, as well as other intermediate public transportation systems, continue to be a much-neglected field of study in Turkey despite its significance in urban transportation. Having evolved in response to unmet needs of a growing urban population, minibüs provides a remarkable insight about an adventitious and informal urban culture. The uncertain and irregular nature of minibüs, as an intermediate public transportation system, generates fears and concerns about personal safety. Moving from a series of focus group studies conducted in January and February 2018, this paper claims that the examination of perception of safety of passengers is key to understanding the operation and the distinctive features of this specific intermediate public transportation system. Research findings indicate that the appearance of minibüs and the comfort of passengers are critical in people’s perception of safety. As visual, audio and olfactive stimuli represent minibüs as a private enterprise, the passengers are torn between the conception of using a public transportation and being exposed a setting that intimidates them for the sake of a shorter or a cheaper ride. One crucial finding derived from the focus group study is that participants describe minibüs as a compulsion rather than a preference. It also became clear that they have adopted various tactics to facilitate their state of discomfort and fear such as getting off at far-out places or choosing a different time of the day for travel. However, these tactics pave the way for new vulnerabilities. It appears to be obvious that the flexibility, the size and the range of service provided by the minibüs have its own potentials and weaknesses. In a metropolitan city of a daily commuting volume of 32 million, it is important to learn from this informally developed system relying on a basic supply-demand chain. As it is, minibüs is an important research field to understand the needs of the passengers, limits of city’s land use and transportation planning mechanisms. Arguably – as long as minibüs remains to a private establishment, efforts to overcome its weaknesses will remain frantic. However, its careful analysis can be an effective tool to improve the existing formal public transportation.

Keywords: Intermediate public transportation, perception of safety; minibüs; Ýstanbul; public transportation.

Melis Oðuz. Perception of Safety within Intermediate Public Transportation Systems: The Case of Minibüs' in Ýstanbul. Planning. 2020; 30(1): 104-117

Sorumlu Yazar: Melis Oðuz, Türkiye
Makale Dili: Ýngilizce
LookUs & Online Makale