Rüzgar Enerjisi Çatýþmasý: Kýrsal Alanlar ve Rüzgar Enerjisi-Karaburun Deneyimi [Planning]
Planning. 2018; 28(1): 15-24 | DOI: 10.14744/planlama.2018.21043

Rüzgar Enerjisi Çatýþmasý: Kýrsal Alanlar ve Rüzgar Enerjisi-Karaburun Deneyimi

Zeynep Özçam
Orta Doðu Teknik Üniversitesi

Son yýllarda, enerji kaynaklý çevre sorunlarý temelli küresel kaygýlarýn bir sonucu olarak, yenilenebilir enerji kaynaklarýndan enerji üretimi büyük önem kazanmýþtýr. Yenilenebilir enerjilerin arasýnda rüzgar enerjisinin, uygulanabilir ve karþýlanabilir bir seçenek olduðundan dikkate deðer bir yeri vardýr. Buna baðlý olarak, tüm dünyada baþlýca ulusal ve uluslararasý politikalar rüzgar enerjisini yatýrýmlarýný desteklemeye, rüzgar enerjisi tesisleri de büyüyen bir oran ile artmaya baþlamýþtýr. Ayný þekilde Türkiye’de de, rüzgarýn enerji saðlayan elveriþli bir yerli kaynak olmasý, rüzgar enerjisi politikalarýnýn önem kazanmasýna neden olmuþtur. Dolayýsýyla, devlet destekli yatýrýmlar artmaya ve rüzgar enerjisi tesisleri de özellikle kýrsal alanlarda yayýlmaya baþlamýþtýr. Fakat, rüzgar enerjisinin kýrsal alanlarda yayýlýmý, hem rüzgar enerjisi ve uygulanmasýnda hem de kýrsal alanlarýn geliþmesinde önemli bir konu haline gelmiþtir. Bu yatýrýmlar çevre dostu olsa da, büyük ve yapýlaþmamýþ alan gereksinimleri nedeniyle, bozulmamýþ doðal ve kýrsal alanlara nüfuz etmeye ve sürdürülebilir kalkýnmanýn bir diðer temel bileþeni olan bu doðal ve kýrsal alanlar için önemli bir sorun teþkil etmeye baþlamýþtýr. Ýzmir’in kýrsal özelliklerini halen korumakta olan Karaburun ilçesi de büyük ölçekli rüzgar enerjisi yatýrýmlarýnýn önemli hedeflerinden biri olarak karþýmýza çýkmaktadýr. Ýzmir’in çeperde konumlanan ilçelerinden biri olan Karaburun, yüksek rüzgar potansiyelinin yaný sýra bölgenin konumu ve kýrsal karakteri ile yeni rüzgar enerjisi yatýrýmlarý için iyi bir potansiyel sunmaktadýr. Dolayýsýyla alanýn kýrsal karakteri hýzla geniþleyen yatýrýmlarýn baskýsýna altýnda yeni bir tehditle karþý kaþýya kalmaktadýr. Bu durum hem Karaburun’da doðal ve kýrsal alanlar için önemli bir problem oluþturmakta hem de Karaburun’un geleceði için çeliþkili bir durum yaratmaktadýr.
Hem rüzgar enerjisinin önemli bir enerji kaynaðý olmasý, hem de kýrsal alanlarýn korunmasý gereken varlýklar olarak ele alýnmasý bakýmýndan, rüzgar enerjisi çatýþmasý çözülmeyi bekleyen önemli bir problem olarak karþýmýza çýkmaktadýr. Hem teknik hem de sosyal açýdan sorunu deðerlendirerek çatýþmalarýn doðasýný anlamak, çatýþmanýn çözümü için en etkili yollarýn seçimini saðlayarak çözüme katkýda bulunabilir. Bu çalýþmanýn amacý, kýrsal alanda rüzgar enerjisi kaynaklý yaþanan problemleri daha derinden anlamak ve sürecin neden olduðu çatýþmanýn arkasýndaki temel nedenleri ortaya çýkarmaktýr. Bu sayede, Karaburunda rüzgar enerjisi süreçlerinde yaþanan problemlerin neden ortaya çýktýðý ve bu problemlerin hem rüzgar enerjisi geleceði hem de kýrsal alanlarýn geleceði açýsýndan en iyi þekilde nasýl minimize edileceði veya çözülebileceði sorularýný cevaplamak amaçlanmýþtýr.

Anahtar Kelimeler: Rüzgar enerjisi, Kýrsal alanlar, Rüzgar Enerjisi Çatýþmasý, Çatýþma çözümü

Wind Farm Conflict: Rural Areas and Wind Energy-The Karaburun Experience

Zeynep Özçam
Middle East Technical University

In recent years, energy production from renewable energy sources has gained great importance as a result of global concerns based on energy-related environmental problems. Among these, wind energy has remarkable place as it is viable and affordable. Accordingly, the national and international policies around the world began to support wind energy. Likewise in Turkey, wind energy policies have gained importance as wind emerges as a favourable domestic resource which gives the opportunity to Turkey for providing energy for its developing country. Therefore, state-supported investments started to increase and wind energy facilities started to spread especially in rural areas. However, this became an important issue; although these investments are environmentally friendly, they started to intrude into natural and rural areas because of being in need of large and vacant land and they became a major problem for these naturally important areas. Karaburun district of Izmir, which is still preserving its rural characteristics, is facing a similar challenge as being one of the major targets of large-scale wind energy investments. Karaburun offers a good potential for new investments because of its peripheral location and rural character as well as high wind potential. Hence, rural character of the area is under threat because of the pressures of rapidly expanding investments. This creates an important problem for natural and rural areas and creates a conflicting situation for the future of Karaburun.
As wind energy is considered as an important resource and as rural areas are considered as assets to be protected, wind farm conflict becomes an important problem waiting to be solved. Understanding the nature of the problem in terms of both technical and social aspects can contribute to the solution by enabling selection of most effective ways for conflict resolution. The purpose of this study is to understand the problems more deeply and to reveal the root causes behind the major controversy experienced in the area. By this, it is aimed at answering why the problems emerged in Karaburun in wind farm development processes and how this problems can be minimized or resolved for both the future of wind energy and rural areas.

Keywords: Wind Energy, Rural Areas, Wind Farm Conflict, Conflict Resolution

Zeynep Özçam. Wind Farm Conflict: Rural Areas and Wind Energy-The Karaburun Experience. Planning. 2018; 28(1): 15-24

Sorumlu Yazar: Zeynep Özçam, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale