Yerel Siyasette Yerel Demokrasiyi Geliþtirme Uygulamalarý: Konsensus Tabanlý Ýþbirliði Geliþtirme Örneði [Planning]
Planning. 2019; 29(3): 185-194 | DOI: 10.14744/planlama.2019.07078

Yerel Siyasette Yerel Demokrasiyi Geliþtirme Uygulamalarý: Konsensus Tabanlý Ýþbirliði Geliþtirme Örneði

Ümmühan Kaygýsýz
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Ýktisadi ve Ýdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Burdur

Günümüzde ülkeler, yerel yönetimlerin yerel siyaset alanýndaki liderliðini daha ön planda tutmaktadýr. Uluslararasý alanda yaþanan dönüþümler ile birlikte kamu yönetimi alanýndaki geleneksel yaklaþýmlar dönüþtürülmekte, uzun süredir uygulanan uygulamalar ve prosedürler sorgulanmakta ve demokratik ve yönetsel pratikteki yenilikler artmaktadýr. Bunlarýn yaný sýra seçilmiþ yerel makamlarýn rolü ve amacý yeniden gözden geçirilmekte ve yeniden þekillendirilmektedir. Uluslararasý alanda ortak ekonomik, sektörel ve bölgesel çýkarlara dayalý olarak, yerel otoriteler bölgesel çaplý aðlarýnýn sayýsýnda büyük bir artýþ göstermiþtir. Bu ayný zamanda ulusal baðlamda da ülkelerin yerel siyaset ve yerel demokrasiyi gerçekleþtirmelerinde farklý paydaþ gruplarýna bilhassa vatandaþ odaklý yaklaþýmlara yoðunlaþmasýna da yol açmýþtýr. Diðer taraftan siyasi kurumlardaki yüksek güvensizlik, çoðu vatandaþ arasýnda giderek artan güçsüzlük duygusu, hâkim demokratik yönetiþim sistemlerinin kolektif diyalog ve öðrenim için yeterli olmadýðýna iþaret etmektedir. Bu noktada, kamu yönetiþim sistemleri içerisinde farklý uygulamalar ve kurumlar önem kazanmýþtýr. Bazý Avrupa ülkelerinde uygulanan dairesel kurumsal düzenlemeler ve Kent Konseyleri de bunlardandýr. Çok çeþitli katýlýmcý kitle ile vatandaþ odaklý bir þekilde gerçekleþtirilen dairesel tasarým farklý katýlýmcýlarýn fikirlerinin dile getirildiði önemli konsensüs noktalarýdýr. Buradaki temel amaç, yönetiþim kapasitesini arttýrmak ve ayný zamanda, görevdeki organizasyonun öðrenilmesidir. Çalýþmanýn amacý kamu yönetimindeki geliþmelerle birlikte deðerlendirilen bu uygulamalar hakkýnda bilgi vererek deðiþen vatandaþ rollerini ortaya koymaktýr.

Anahtar Kelimeler: Kamu yönetimi, kent konseyi; yerel demokrasi; yerel siyaset.

Applications of Local Democracy Development in Local Politics: Consensus Based Cooperation Development Example

Ümmühan Kaygýsýz
Department of Political Sciences and Public Administration, Mehmet Akif Ersoy University Faculty of Economics and Administrative Sciences, Burdur, Turkey

Today, countries are leading the leadership of local governments in the field of local politics. Along with transformations in the international arena, traditional approaches to public administration are being transformed, long-standing applied practices and procedures are questioned, and innovations in democratic and managerial practice are increasing. Besides these, the role and purpose of the elected local authorities is re-glanced and reshaped. The international arena has shown a significant increase in the number of regional networks of local authorities, based on common economic, sectoral and regional interests. This also led to a concentration of national-specific approaches to different stakeholder groups, particularly in the context of countries’ local politics and local democracy. On the other hand, the high level of insecurity in political institutions, a growing sense of weakness among many citizens, indicates that judge democratic governance systems are not sufficient for collective dialogue and learning. At this point, different applications and institutions have gained importance in public governance systems. Circular institutional arrangements in some European countries and the City Councils are these. A citizen-centered circular design with a large number of participants and significant consensus points on which the ideas of different participants are expressed. The main purpose here is to increase the capacity of governance and at the same time to learn the current organization. The aim of the study is to demonstrate the changing citizens’ roles by informing about the practices that are evaluated together with the developments in public administration.

Keywords: Public administration, city council; local democracy; local politics.

Sorumlu Yazar: Ümmühan Kaygýsýz, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
×
APA
MLA
Chicago
Kopyalandý!
ATIF KOPYALA
LookUs & Online Makale