Indicators for Sustainable Urban Regeneration [Planning]
Planning. 2017; 27(3): 222-235 | DOI: 10.14744/planlama.2017.30074

Indicators for Sustainable Urban Regeneration

Aslı Ulubaş Hamurcu, Mesture Aysan Buldurur
Department of City and Regional Planning, İstanbul Technical University Faculty of Architecture, İstanbul, Turkey

Urban regeneration provides an opportunity for the development of sustainable settlements. However, it is important to emphasize that unless there are observable criteria, the target of implementing statements of national vision and strategies considering both sustainability and urban regeneration is not fully accomplished. The main aim of the present study was to propose indicators for sustainable urban regeneration and potential policy instruments. Following a review of the literature, the 2 parallel processes-establishment of sustainability and urban regeneration-were combined in a conceptual framework that includes criteria regarding the 3 pillars of sustainability under certain themes. The importance of the study lies in the proposal of indicators for sustainable urban conservation and policy instruments that may be developed in further studies, with the intention of introducing legislation regarding these issues.

Keywords: Indicators, sustainability; urban regeneration.

Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm İçin Performans Göstergeleri

Aslı Ulubaş Hamurcu, Mesture Aysan Buldurur
İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü, İstanbul

Bugün, kentsel dönüşüm, kentsel alanda sürdürülebilirliğin mümkün kılınması için bir fırsat olarak karşımıza çıkmaktadır. Sürece yönelik uygulama araçlarının kapsamlı tanımı, evrensel ilkelerle uyumlu sürdürülebilir kentsel sistem oluşumunu sağlayacaktır. Ancak, burada uygulama araçlarına yön veren vizyon ve hedeflerle çizilen çerçevenin izlenebilir kılınması önemlidir. Bu çalışma kapsamında, kentsel dönüşüm süreçlerinin sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda gelişimini sağlamak üzere, hedeflerin izlenebilir ve değerlendirilebilir kılınmasına yardımcı olacak göstergelerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla gerçekleştirilen literatür taramasının ardından, sürdürülebilirlik ve kentsel dönüşümü bir araya getiren bir çerçeve oluşturularak, tematik başlıklar altında özelleşmiş performans göstergeleri tanımlanmıştır. Ardından sürece ilişkin bazı politika araçları önerilmiştir. Çalışmanın, geliştirilebilir yapısı ile sürdürülebilir kentsel dönüşüm için performans göstergeleri konusunda ileride hazırlanabilecek yasal öneriler için altlık oluşturması beklenmektedir.

Anahtar Kelimeler: Kentsel dönüşüm, performans göstergeleri; sürdürülebilirlik.

Aslı Ulubaş Hamurcu, Mesture Aysan Buldurur. Indicators for Sustainable Urban Regeneration. Planning. 2017; 27(3): 222-235

Corresponding Author: Aslı Ulubaş Hamurcu, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale